Изложбата "Боб Дилън" от Джери Шацбърг ще отвори врати в галерия Proud Central, Лондон от 21 ноември до 25 януари 2009. Това е единствената възможност да се видят избраните снимки от американския режисьор и фотограф.

Джери Шацбърг може да се нарече създател на култовия имидж на музиканта. Той прави една от най-известните снимки на Дилън - корицата за албума от 1966 г. Blonde on Blonde.

"Двама приятели, в това число и Нико от Velvet Underground, ми казаха за Дилън и така започнах да слушам музиката му. Бях малко уплашен, когато се срещнахме за пръв път в звукозаписното му студио в Ню Йорк, въпреки че ми казаха, че мога да го фотографирам свободно. Мисля, че точно бе приключил със записа на Desolation Row и ни го изсвири. След това се върна към работата си."

Фотографиите на Дилън пред пианото са взети в звукозаписното студио, но Шацбърг искал да го заведе в своето студио в Ню Йорк.

"Исках да имам повече контрол върху фотографското съдържание, заради това направихме и няколко фотографии в студиото."

"Като фотографски обект, Дилън беше най-добрият. Просто насочваш фотоапарата към него и нещата се случват", споделя той.

Задачата за заснемането на корицата на Blonde on Blonde се пада на Шацбърг.

"Започнахме в студиото с цветни снимки на него с един по-меланхоличен поглед, докато си държи ризата. Тогава си помислих, че ще е добра идея да излезем навън. Отидохме в Челси, в един немодерен квартал. Снимката е леко извън фокус и това се интерпретира като поглед през очите на наркоман - но не беше. Беше студено и ми трепереха ръцете. Иначе той сам избра снимката за корицата."

Шацбърг и Дилън стават приятели, но след като музикантът преживява инцидент с мотоциклета си на 29 юли 1966 г., когато спирачките му отказват, двамата почти прекратяват връзка.

"Той бе много предпазлив, дори с мен отпърво. Не вярваше на пресата, но преодоля това и ми повярва."