Преди дни бяха публикувани плановете и визуализациите за атракция, която (ако бъде построена), ще бъде най-високата сграда в Лондон. Носеща името The Tulip ("Лалето" от английски), тя е по проект на прочутото архитектурно студио Foster + Partners на Норман Фостър и ще се издига на 305 метра над земята.

Снимка 392323

Източник: Foster + Partners

Според създателите си The Tulip ще е обществена, културна и туристическа дестинация, напълно отразяваща прогресивния дух на Лондон. Формата й на неразцъфнало лале е колкото атрактивна, толкова и провокативна - мнозина я оприличиха на най-разнообразни предмети, от клечки за уши до секс играчка.

Снимка 392324

Източник: Foster + Partners

Също толкова известният британски архитект Питър Кук я заклейми като "недостатъчно шантава", а Лондонското летище заплаши, че може да не се стигне до строеж на "Лалето", ако се окаже, че височината му пречи на радарните системи на London City Airport.

Снимка 392325

Източник: Foster + Partners

На фона на всичките негативни коментари, Foster + Partners се гордеят с проекта си, който ще е "съсед" на друга знакова за Лондон сграда по проект на Фостър - "Краставицата". В "Лалето" ще има мостове, стъклени пързалки, лифт. На последния етаж, разбира се, ще бъде разположен бар и ресторант с впечатляваща гледка към града.

Снимка 392326

Източник: Foster + Partners

Сградата ще отговаря на съвременните екологични стандарти - голяма част от нея ще е изградена от високо ефективно стъкло, ще разполага със слънчеви панели и иновативна технология за отопление. Престои да видим дали строежът й обаче ще бъде разрешен.