Безкрайни плажове, над 3 хил. слънчеви часа в годината, морски деликатеси и тропически плодове - всичко това можем да открием не някъде далеч на юг, а в Европа. Южната португалска провинция Алгарве дълги години стои извън светлините на прожекторите на туристическите агенции, но това е на път да се промени.

Снимка 356602

Източник: iStock

В търсене на нови и не толкова претъпкани дестинации, хиляди европейци (и не само) се отправят към Португалия за лятната си почивка. "Лятна" е условно казано, защото в Алгарве може да се радвате на лятото почти целогодишно. Повече от 150 пясъчни плажа, някои от които заобиколени от живописни скали и морски пещери, предлагат за всекиго по нещо - Фалезия и Сао Рафаел са идеални за слънчеви бани и спокойно плажуване, докато Прая да Аморейра е любимо място на сърфистите заради високите си вълни. Ако пък жадуваме да сме сред пъстра тълпа от местни и чужденци, трябва да изберем известния Прая да Мариня в град Лагоа.

Ястие от ресторанта с "Мишлен" Bon Bon

Източник: bonbon.pt

Ястие от ресторанта с "Мишлен" Bon Bon

Слънцето, атлантическия климат и топлите ветрове от север са особено благоприятни за отглеждането на всевъзможни плодове и зеленчуци. Няма нужда да споменаваме, че в Алгарве всеки любител на морските деликатеси ще се чувства като в пещерата на Аладин. Санта Лузия се смята за "октоподената столица на света", като най-известните ресторанти, които предлагат октопод, са Casa do Polvo Tasquinha и Polvo & Companhia. И най-претенциозните гастрономи могат да открият своето място в Алгарве - в региона има цели 6 ресторанта със звезди "Мишлен".

Снимка 356601

Източник: iStock

Да не забравим да споменем и местните вина, за които отново е отговорен благоприятния климат. Най-известните местни сортове са negra mole, moscatel и arinto.