Данните, които ще прочетете надолу, в момента са може би най-големият индикатор, че човечеството е поело в самоубийствена пътека, по която завлича и растителното, и животинското многообразие на планетата.

През последните няколко години често виждаме публикации за образувал се в северните части на Тихия океан остров, съставен от десетки хиляди тонове боклук - 80 000, ако трябва да сме точни.

Миналият месец излезе и проучване, което съобщи за размерите на острова, които към момента се равняват на 1 600 000 квадратни километра - 4 пъти по-голям от Германия и малко по-малко от 15 пъти територията на България.

Островът съдържа над 1.8 трилиона частици боклук, като 46% от това количество е съставено от стари риболовни мрежи и корда.

Снимка 350490

Източник: iStock

Същото проучване сочи, че регионът е богат на различни видове морски костенурки, чиято диета в момента е съставена от над 76% пластмаса.

Трудно е да измислим каквото и да е заключение на настоящата статия, тъй като данните са повече от шокиращи, и каквото и да кажем, ще бъде твърде незначително за мащабите на това явление.