Един от основните проблеми, които ни тормозят ежедневно, са мръсният въздух (което се причинява в голяма степен от колите), увеличаващият се брой автомобили и намаляващият брой места за маркиране, глобалното замърсяване с пластмаса и невъзможността да го овладеем. А как може да намалим ефекта от трите само с едно действие?

От скоро в испанския крайбрежен град Санксенксо работи първият паркинг, който позволява разплащане с пластмасови бутилки. Те се рециклират, а ние хем сме дали своя дял в опазването на природата, хем сме платили паркирането, без да бъркаме в портфейла. Хитро, нали?!

Идеята е на корейския автомобилен производител Hyundai, който в последните години работи усилено по посока създаване на возила, които са икономични и не толкова вредни за природата. А сега, когато създадоха и първия си изцяло електрически модел, тази идея придобива ново измерение, пише Creative Guerilla Marketing.

Вместо пластмасовите бутилки да бъдат хвърляни по плажа и да попадат директно във водите на океана, те прилежно се събират от туристите в устройството за плащане. И всички са щастливи.

10 факта за пластмасата в океаните

10 факта за пластмасата в океаните

Да погледнем истината в очите

Само за няколко дни машината може да рециклира толкова пластмаса, колкото 25 души изхвърлят по плажовете за една година. Очаква се подобни машини да бъдат инсталирани на още места в Испания. Сигурни сме, че и други страни ще прегърнат еко идеята.