Светът лека по лека започва да се пробужда за негативите, които цивилизацията ни причинява на планетата и всичко живо по нея. Темата за намаляването на пластмасата става все по-гореща в интернет пространството и извън него, а и има причина това да е така.

Всъщност, причините са много, а днес ще разгледаме 10 от тях, които ни дават доста храна за размисъл, по отношение на вредата, която пластмасата нанася на океаните.

5 невероятни факта за океаните

5 невероятни факта за океаните

Гмуркаме се надълбоко

1. По последни данни, в световния океан плават над 5.25 трилиона пластмасови частици, около 4 милиарда от които са под водната повърхност.

Снимка 364510

Източник: архив ЕПА

2. Торбичките са основният човешки продукт, който моряците виждат, докато плават в океаните. А причината се крие в това, че човек използва около 150 торбички на година, а колективното ни ползване възлиза на над 500 милиарда.


3. Между 13 000 и 15 000 парчета пластмаса намират крайната си спирка в океаните всеки ден, а масата им за година е около 6.4 милиона тона.

Снимка 351101

Източник: iStock

4. Повечето пластмасови продукти не се разграждат напълно и дори да се разградят, те се разпадат в токсични химикали и полимери.

5. Мъртвите зони в океаните са вече над 200 - това са големи водни пространства, в които замърсяването е толкова голямо, че водата вече не задържа кислород.

Снимка 332364

Източник: iStock

7. Шансът рибата, която купуваме, да е погълнала пластмаса, е над 65%.

Снимка 371826

Източник: iStock

8. Пластмасата в океаните е директната причина за смъртта на над 100 000 морски обитатели и над 1 милион морски птици.

9. За рециклирането на 1 тон пластмаса са нужни 4000 долара, а стойността на производните продукти от това количество е около 32 долара. Това прави процедурата крайно нерентабилна и малко бизнеси се впускат в мащабни операции. 

Снимка 351097

Източник: iStock

Пластмасата, която пием, дишаме и ядем

Пластмасата, която пием, дишаме и ядем

СЗО започва задълбочено разследване

10. Литър вода в пластмасова бутилка на много места по света струва повече от литър бензин. Това кара търговията с бутилирана вода да се разраства всяка година. Бутилките отговарят за около 14% от пластмасата, която плува в световния океан.