Като продължаваме темата за екстремните приключения, ще ви разкажем за най-опасната пътека в света. Тя се се намира на свещената планина Хуашан, която е в близост до град Сиан в китайската провинция Шанси.

Най-екстремните приключения на света

Най-екстремните приключения на света

На някои от най-екстремните места

Много вълнуващи пешеходни маршрути ни очакват по пътя към всеки от петте върха на Хуашан - южен, северен, западен, източен и централен. Най-високият връх на планината е южният с височина 2155 метра.

Снимка 385068

Източник: iStock

Всички пътеки изискват достатъчно добра физическа подготовка и отлично здраве. Преходът от северната част на Хуашан на юг е за най-смелите туристи.

Снимка 385065

Източник: iStock

Катерене по най-екстремната пътека на Хуашан

Има случаи, когато хората при първото си качване остават буквално парализирани от ужас. Безмилостната пропаст, която е под краката, обяснява тази реакция. Пътеката няма огради и бариери. Падането от тесните дъски в бездната означава неизбежна смърт. Говори се, че всяка година има по няколко смъртни случая. Това обаче не спира туристите и потокът от хора не става по-малко.

Снимка 385066

Източник: iStock

По време на тази "смъртоносна" разходка е хубаво да носим колан с карабинер и въже за безопасност. По този начин можем да се придържаме към спасителното въже, опънато по протежение на целия маршрут. Препоръчително е да използваме масивните вериги, забити в скалите, за да поддържаме баланс.

Снимка 385064

Източник: iStock

Доскоро нямаше вериги и туристите се разхождаха само по дъските. Най-известната част от пътя се нарича "Зеленият хребет на дракона". Това е част, която представлява пропаст от двете страни на дъскитр. Струва си да се отбележи, че това не е еднопосочен път, така трябва да имаме предвид и че ще се наложи и да се върнем. Казват обаче, че слизането е по-лесно.

Какво има на върха на Хуашан

Снимка 385069

Източник: iStock

На върха на планината ще видим много блестящи катинари и червени панделки, оставени различни хора. Ако искаме да изпробваме нервите си или да проверим смелостта си, трябва да посетим опасния път на Хуашан.

Страхът и паниката са само в начало. След това идва истинската еуфория, като не си и представяме, че ще стигнем до края. Но след като го направим, никога вече няма да бъдем същите.