Много вероятно е през студените месеци да пием по-малко вода, отколкото през лятото. Това на пръв поглед ни изглежда логично, защото когато ни е горещо, определено имаме нужда от хидратация.

Но дори да ни е студено, тялото ни отново губи вода. А драстичното намаляване на количеството приети течности може да доведе до т.нар. зимна дехидратация - състояние, което има и своите последствия за здравето ни. 

Умора, мускулни крампи, учестен пулс, главоболие или дори чувство на глад са едни от признаците, че не пием достатъчно вода през студените месеци. Ето и няколко начина как да се справим със зимната дехидратация.

Снимка 462856

Източник: iStock

Топли напитки

Добре е да пием вода със стайна температура, но ако това ни звучи прекалено скучно, можем да добавим малко лимон към нея, или да разнообразим с билкови чайове например. 

Вода за ядене

Можем да приемаме известно количество вода и благодарение на плодовете и зеленчуците. Повечето от тях консумираме предимно през лятото. Добра идея е в менюто ни и през зимата да присъстват краставици, мандарини и круши.

Снимка 462857

Източник: iStock

Супи

Няма нищо по-хубаво от една топла и вкусна супа за вечеря в мразовит зимен ден. Тя и ни засища, и ни хидратира, пише MSN.

Дехидратиращи

Има храни и напитки, които имат обратния на хидратацията ефект. Като кафето например. Затова е добре да намалим броя на дозите дневно. Или поне да ги компенсираме с достатъчно чаши вода. Същото важи и за алкохола.

Алергия към вода - в какво се изразява

Какво е да сме алергични към вода

Една от най-редките и странни алергии

Напомняне

Вече има много начини да си напомняме да пием редовно вода. Най-лесно е да си изтеглим специално приложение или просто да си навиваме алармата на телефона.