Често жените изграждат някои от най-големите митове, свързани със здравето си, още в детските си години. Защото "някой така е казал", друг ги е посъветвал, трети пък - им е втълпил.

Раковите заболявания и митовете и заблудите, свързани с това какво може да ни разболее

10 мита за причинителите на ракови заболявания

А някои сляпо им се доверяват

И много жени прекарват целия си живот, вярвайки в тези заблуди. А повечето от тях нямат никакво научно обоснование и дори логика.

Много жени смятат, че ако носят грим върху лицето си, няма нужда да поставят слънцезащитен крем. Това, всъщност, не е така, защото фон дьо тенът или пудрата няма да предпазят кожата от вредните слънчеви лъчи. Така че, слънцезащитният крем не бива да се пропуска, дори и в по-хладните месеци.

Снимка 570264

Източник: GettyImages

Всеобща заблуда е, че бръсненето на космите по тялото ще ги накара да растат по-бързо и дори ще ги направи по-плътни и тъмни. А това не е вярно, защото бръсненето не променя нищо по отношение на косъма - нито с неговия цвят, скорост на растеж или грубост.

Съществува схващане, че пикочните мехури на жените са по-малки от тези на мъжете. Факт е, че жените по-често прибягват до тоалетната, но това е така, защото пикочният мехур се притиска към матката и се пълни малко по-бързо, което няма нищо общо с размера.

Много жени се притеснявате, че след навършване на 35 години шансовете им да забременеят веднага и рязко намаляват. Факт е, че фертилитетът намалява с възрастта, но множество проучвания установяват, че и жените на 35 и повече години все още могат лесно да забременеят.

Снимка 570262

Източник: GettyImages

Заблуда е и, че не може да се забременее по време на кърмене. Шансовете са ниски, но не е невъзможни, тъй като способността за овулация може да се върне през този период. Същото се отнася и за периода на менструация.

Някои вярват, че яденето на определени храни пък, като например годжи бери, ще помогне на жените с репродуктивни трудности да забременеят. Това не е така, както не е вярно и, че със сок от червена боровинка може да излекуваме инфекция на пикочните пътища.

Периодът на менопаузата предизвиква страх у жените и то най-вече защото вярват, че настъпването ѝ винаги е съпроводено с увеличаване на теглото. Истината е, че менопаузата, макар и свързана със задължителни хормонални промени, е различна за всяка жена и протича по индивидуален начин.

Снимка 570265

Източник: GettyImages

Не е гаранция и, че менопаузата ще повлияе и на сексуалното желание. Има дори проучвания, които показват, че либидото и сексуалното удовлетворение се увеличават след нейното настъпване. Дори и само заради факта, че на жените не им се налага да се притесняват от случайно забременяване, пише Stars Insider.

Жените, редовният секс и как влияе на менопаузата

Сексът променя женския организъм

Колко важно е да го правим често

Често срещан е и митът, че жените почти не страдат от сърдечни заболявания и инфаркти. Факт е, че те са по-чести при мъжете, но жените също трябва да бъдат внимателни, тъй като, за съжаление, и при тях това е една от водещите причина за смърт.