Редовният полов живот има редица ползи за здравето както на жените, така и на мъжете. Освен че подобрява имунитета и повишава настроението, сексът има и още един положителен ефект за дамите.

Според ново изследване на University College London, сексът поне веднъж седмично намалява риска от ранна менопауза.

Учените са провели експеримент, продължил 10 години. През тях те събират данни за сексуалния живот на над 3000 жени. А резултатът е в полза на дамите, активни в леглото поне веднъж в седмицата. Това включва както интимните контакти с половинката, така и самозадоволяването и оралния секс.

Снимка 461678

Източник: iStock

Ако една жена прави секс веднъж в месеца например, това е сигнал за тялото й, че тя вече няма нужда от своите репродуктивни функции. Тогава спира първо овулацията, а след това и месечния цикъл. Организмът й решава, че няма смисъл да инвестира енергия в тях всеки месец.

Така настъпването на менопаузата може да дойде и по-рано от очакваното - около 50-те. Тя се свързва най-вече в невъзможността за забременяване, но има и един друг ефект от нея. Докато жената има овулация, в този период от месеца имунната система е затруднена и организмът й е по-податлив на заболявания, пише Daily Mail.

Мастурбирането, сексът и кой помага най-много за ускоряване на раждането

Когато мастурбирането е по-добро от секса

Да, има и такива случаи

А когато тялото превключи на друга вълна заради липсата на секс, дамите имат повече енергия за заниманията, различни от тези в леглото. Например, да гледат внуци.