Всички знаем колко полезни са зеленчуците и понеже сега е сезонът на зелето, решихме да припомним именно неговите безкрайни ползи за здравето.

Плодовете, зеленчуците и какво се случва, ако не ги консумираме

Какво се случва, ако не ядем плодове и зеленчуци

Нищо добро, със сигурност

Този виден представител на семейство кръстоцветни се отличава с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри, полифеноли и антиоксиданти, включително витамин С.

"Антиоксидантите неутрализират свободните радикали в организма, които често водят до оксидативен стрес. Той може да причини рак, сърдечни заболявания или дегенерация на макулата", напомня диетоложката Амбър Панконин. Ето защо и консумацията на зеле намалява риска от хронични заболявания.

Снимка 549766

Източник: iStock

Доказано, че зелето помага и против развитието на рак на дебелото черво. Според проучване от 2018 г., проведено с мишки, онези от тях, които хапвали от кръстоцветния зеленчук, показали положителен имунен отговор в червата. Последният предпазва от редица възпаления, включително и от рак.

Aнтиоксидантите, как функционират и какво трябва да знаем за тях

Какво трябва да знаем за антиоксидантите

Наистина са ни важни

"Като кулинарен диетолог, аз обичам зелето не само защото е хранително, но и защото е супер достъпно и лесно за приготвяне", цитират още Панконин от Eat This, Not That!.