Зеленчуците осигуряват изобилие от ползи за организма ни. Те поддържат здравето на сърцето, костите, кожата и очите. Дори и да не харесваме определени, има такова огромно разнообразие, че винаги можем да ги заменим с някой любим и пак да получим дневната си доза полезни вещества от тях.

Тиквички, карфиол, гъби и кои са най-подходящите зеленчуци за отслабване

Зеленчуците, с които лесно да влезем във форма

Нискокалорични заместители с много ползи

От съществено значение е обаче как точно ги приготвяме и консумираме, защото при един определен вариант те не само не са полезни, а дори са вредни за здравето ни. Според Моли Хембри, която е диетолог и член на медицинския експертен съвет на Eat This Not That, един от най-лошите начини за ядене на зеленчуци е, когато са пържени.

"Не е задължително съставът на хранителните вещества да се променя, когато готвим зеленчуци по определен начин", обяснява Хембри. "Просто хората си помислят, че ядат необходимата си дневна доза , когато това въобще не е така. Зеленчуците са по-малко за сметка на много добавени мазнини, натрий, захари, рафинирани зърна и т.н."

Снимка 583497

Източник: iStock

Да вземем за пример пържените броколи. Една чаша (85 г) пържени броколи съдържа 279 милиграма натрий. Според диетичните насоки за американците за 2020-2025 г. се препоръчва дневният ви прием на натрий да бъде 2300 милиграма. Това означава, че една чаша пържени броколи ще осигури около 12% от дневния ни прием на натрий. 

Изследванията показват, че пържените храни - включително пържените зеленчуци - са вредни за нашето здраве.

Множество проучвания са установили, че яденето на пържена храна е свързано с много рискове за здравето. Например честата консумация на пържени храни ( в това число и зеленчуци) е свързана с по-висок риск от смъртност (най-вече от сърдечно-съдова) при жените в Съединените щати, според изследване, публикувано в British Medical Journal.

В допълнение, изследване, публикувано в списание Nutrients, показва, че консумацията на пържени храни няколко пъти седмично е свързана и с по-висок риск от развитие на диабет тип 2, сърдечна недостатъчност, затлъстяване и хипертония.

Снимка 583498

Източник: iStock

За по-нататъшно потвърждаване на отрицателните ефекти от пържената храна, проучване от 2021 г., публикувано в списание Heart, предполага, че приемът на пържена храна е свързан с повишен риск от сериозно сърдечно заболяване и инсулт.

Въпреки че Хембри препоръчва да стоим далеч от фритюрника, тя вярва, че не на всяка цена трябва да ядем зеленчуците само сурови или без добавки. В умерени количества можем да добавим някои дресинги и да ги направим вкусни, като същевременно останат здравословни. 

Листни зеленчуци, сладки картофи, млека с растителен произход и защо са полезни за кожата ни

3 храни за безупречна кожа

Защото красотата идва отвътре

"Броколи с малко (супена лъжица или две) сирене например е напълно в рамките на позволеното", предлага Хембри. "Но малки парченца зеленчуци в тонове пържена панировка е нещо много по-различно", категорична е диетоложката.