Есента си дойде и му мина времето на гриловете, барбекютата и леките похапвания навън. Когато застудее, прекарваме повече време вкъщи и по-често си приготвяме различни вкусни ястия. Ако сме вегетарианци, те са предимно зеленчукови, а ако обаче да си похвапваме и месо, зеленчуците са най-добрата гарнитура към тях. Затова трябва да знаем как да ги приготвяме вкусно.

Кръстоцветните зеленчуци и защитният им ефект срещу грип и вируси

Зеленчуците, които ни защитават от грип и вируси

В следващите месеци ще наблягаме на тях

Някои хора казват, че не обичат зеленчуци, а истината е, че просто може би не знаят как да си ги приготвят наистина вкусно. Разбира се, не можем да говорим за универсална рецепта за всички видове и в случая се придържаме към сезонните есенни предложения. Те, за разлика от летните зеленчуци като домати и краставици, си изискват термична обработка. И при нея има някои тънкости. Тях ни разкрива кулинарката Карълайн Чембърс през CNN.

Въпреки че вероятно имаме любим зеленчук, който можем да ядем ежегодно, препоръката е да се придържаме най-вече към сезонните предложения, които са най-наситени на вкус и полезни вещества, а и най-свежи и естествени. За есента това са моркови, цвекло, тиква, зеле, карфиол, целина, пашърнак, сладък картоф, патладжан, броколи, чушки - разнообразието е наистина голямо.

Снимка 686094

Източник: iStock

И, според Чембърс, всички тези есенни зеленчуци стават най-вкусни, когато ги изпечем - и то на по-висока температура и за по-дълго време, отколкото вероятно си мислим, че е необходимо. Нейният съвет е да ги печем между 35 и 40 минути на температура между 200 и 220 градуса.

С това печене на по-високи градуси зеленчуците получават правилната и най-вкусна текстура - леко хрупкави отвън и с нежна сърцевица. Не е задължително, но може да разбъркаме зеленчуците по средата на печенето - иначе просто от едната страна ще станат по-запечени. Важно е и да не изпуснем правилния момент кога да ги извадим, защото след като станат златистокафяви по крайчетата, им трябва още съвсем малко, за да изгорят.

„Зелена богиня“ - дресингът, който ще ни направи богове на салатите

Този дресинг ще ни направи богове на салатите

Защото да хрупаме само нарязани зеленчуци не е окей

Относно това с какво да подправим зеленчуците, за да станат вкусни - те самите са достатъчно ароматни и не им трябва много. Може да използваме зехтин, сол, черен пипер и чесън. Разбира се, може да приготвим и дресинг за тях, който може да е просто чесън, зехтин и лимонов сок или пък нещо по-специално и по наш вкус.