Чували сме безброй пъти, че диетата с по-малко консумация на месо е по-здравословна по много причини. Тя е благоприятна за проблеми със сърдечно-съдовата система, кръвното налягане, за намаляване на килограмите.

Зеленолистни зеленчуци, сулфохиновоза, черва и как да се погрижим за храносмилателната система

Как да се погрижим за храносмилателната ни система

Докато си хапваме

А сега се оказва, че дори може да предотвратява развитието на някои видове онкологични заболявания. Ново изследване доказва, че "зелената" диета намалява пет пъти вероятността от развитие на рак на дебелото черво при мъжете.

То се базира на наблюдения на 79 952 мъже и 93 475 жени от САЩ от различни етноси. Резултатите показват, че храненето основно със зеленчуци, пълнозърнести житни култури, ядки и бобови намалява шанса за развитие на колоректален рак с 22 % при мъжете в сравнение с онези, които наблягат на месото.

Снимка 583379

Източник: iStock

Любопитната част от изследването е, че подобна зависимост не е наблюдавана при близо 100-те хиляди дами, включили се в него. "Това е третият най-често срещан вид рак в света и рискът от развитието му е при един на 23 мъже и при една на 25 жени", казва един от авторите му Джинхе Ким от университета Kyung Hee в Южна Корея.

Снимка 521175

Източник: iStock

Той уточнява, че по принцип рискът при мъжете, особено тези над 60-годишна възраст, е по-висок. И, ако променят начина си на хранене, биха могли да намалят вероятността от развитие на рак на дебелото черво. И допълва, че за момента не могат да се правят твърди заключения само на базата на тези резултати, допълват от Guardian.