Превенцията винаги е по-добра от лечението - когато става въпрос за здраве. За съжаление, хората сме по-склонни да инвестираме повече в разработването на лекарства и всякакви лечения на болести, вместо да се опитваме да ги предотвратим. И това е проблем от световен мащаб.

Аспиринът, превантивните му действия срещу  сърдечни заболявания и новите твърдения на специалистите

Има ли смисъл в ежедневния прием на аспирин

Новите твърдения на специалистите

Но пък понякога усилията да живеем твърде здравословен начин на живот могат да ни причинят повече вреда, отколкото ползи. Може да мислим, че някои навици са полезни за нас, без да си даваме сметка, че всъщност могат дори да застрашат живота ни, пише Eat This, Not That.

Като например прекомерният прием на вода. Ако пием наистина твърде много вода, това може да ни доведе до опасно състояние, наречено хипонатриемия - водещо до ниски стойности на натрий в кръвта.

Снимка 574111

Източник: iStock

Според специалистите, пиенето на много вода може да доведе до водна интоксикация и електролитен дисбаланс. Състояние, което може да е изключително вредно за мозъка и да причини дори до мозъчен оток.

Натоварването на тялото пък с твърде много физически упражнения може да доведе до увреждане с дългосрочни последици. По време на тренировка в тялото настъпва стрес на клетъчно ниво. Това е така, защото интензивното движение води тялото извън зоната му на комфорт, заради което то се нуждае от известна адаптация.

Затова и обикновено след тренировка чувстваме болка и умора. След което тялото се нуждае от време, за да се възстанови.

Снимка 574114

Източник: iStock

И ако човек предизвиква постоянен стрес на тялото си и не му дава възможност да се възстанови, се стига до ненужното натоварване.

Сред нездравословните навици може да се постави и манията за "чисто", здравословно хранене. Или т.нар. орторексия. Тя може да предизвика сериозни хранителни разстройства, твърдят експерти. Може да има и тежки последици - като недохранване и недостиг на важни хранителни вещества за организма.

Колаген, селен и хранителните добавки, от които нямаме нужда

5 хранителни добавки, от които изобщо не се нуждаем

Просто не вършат работа

В списъка попадат и хранителните добавки. Според британско медицинско проучване, хиляди хора всяка година стигат дори до спешното отделение заради злоупотреба с хранителни добавки. И това се отнася за широк кръг от въпросните добавки - от витамини, минерали, пробиотици и всякакви нови съставки.