Затлъстяването е сериозен проблем, който изисква сериозно лечение. Наднорменото тегло не просто не е естетично и може да доведе до комплекси, но има и сериозно негативно влияние върху цялостното ни здравословно състояние.

Напълняването, стресът, кортизолът и защо не сваляме килограми, въпреки диетите

Защо не отслабваме, въпреки диетите

Гладуваме, но не слабеем...

Често обаче изпадаме в омагьосан кръг на липса на достатъчно воля, нездравословно хранене, неправилен режим и недостатъчно движение, и трайното отслабване изглежда като мисия невъзможна. Повечето прехвалени хранителни добавки за отслабване също са разочарование, но сега учените ни дават лъч светлина.

На 4 юни Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ одобри използването на медикамента Wegovy срещу затлъстяване. Това е първият продукт за отслабване, който получава зелена светлина от агенцията от седем години насам.

Снимка 534134

Източник: iStock

Лекарството всъщност не е ново, а е познато от години в лечението на диабет тип 2. Но новото откритие на изследователите е, че в различна дозировка се справя повече от успешно с подтискането на апетита и подпомага борбата с килограмите.

Някои може да мислят, че надебеляването се дължи само на повече прием отколкото разход на калории, но науката отдавна е доказала, че всъщност не е толкова просто, колкото изглежда. И в някои случаи е необходимо истинско лечение, а не просто повече движение и салати.

Именно затова учените са обнадеждени, че използването на медикамента срещу затлъстяване ще "промени играта" и ще се нареди по ефективност точно до хирургическите методи за борба със затлъстяването, но без техните рискове и усложнения. А високите очаквания се дължат на повече от задоволителните резултатите от проведените тестове и експериментално лечение.

Снимка 534136

Източник: iStock

В проучването участват близо 2000 възрастни със затлъстяване от 16 страни по света. На една част от тях се дава плацебо веднъж в седмицата, а на другата - доза от лекарството за лечение на диабет тип 2, познато и като семаглутид. Всички участници преминават през обучителен курс и правят промени в начина си на живот, с които да подпомогнат отслабването.

В края на научния експеримент, продължил 68 седмици, се установява, че тези, приемали плацебо, имат незначителна промяна в теглото в посока надолу. А резултатите на другата група са впечатляващи - участниците в нея са загубили средно 14.9% от телесното си тегло, като при над 30% отслабването е дори с повече от 20%.

Най-общо казано, това прави лекарството до два пъти по-ефективно от съществуващите продукти за отслабване, приближавайки се до успеваемостта на хирургичните интервенции, казват изследователите, цитирани от Science Daily.

Снимка 534137

Източник: iStock

Никое лекарство досега не е давало подобен ефект. А в допълнение със свалените килограми, при участниците, приемали ежеседмично Wegovy, се отчитат подобрение в различни кардиометаболитни рискови фактори, както и цялостна промяна в качеството на живот.

Все пак, странични ефекти от лечението не липсват. Леки до умерени са докладвани при много участници (както в групата на семаглутид, така и в плацебо), включително гадене и диария. Въпреки че те са били временни, са отказали близо 60 участника от завършване на курса на лечение.

Килограмите, качването на тегло, трупането на мускули и как да го постигнем здравословно

Как да трупаме мускули здравословно

По-сложно е от отслабването

Освен това, засега лечението се предлага само под формата на инжекции, а със сигурност много хора биха предпочели да приемат медикамента на хапчета или таблетки. Засега няма и достатъчно информация какво се случва с участниците в изследването след края на курса и дали пък килограмите няма да се завърнат. Но със сигурност тепърва ще се работи в тази насока. Нищо чудно след няколко години да имаме мечтаното хапче на пазара.