Ракът на простатата е един от най-разпространените форми на рак при мъжете. И при него, както при други онкологичниите заболявания, най-важни са превенцията и редовните прегледи. Ако се диагностицира в ранен стадий, той е напълно лечим. Но по-добре е въобще да не се стига до там. Затова е важно да знаем и каква е ефективната превенция.

Сухият януари - защо спирането на алкохола за месец намалява риска от някои видове рак

Още една причина да си дадем почивка от алкохола

Или защо да си дадем почивка от алкохола

Според ново изследване, проведено в Swedish School of Sport and Health Sciences, мъжете, които са подобрили физическото си и кардиореспираторно състояние с 3% или повече годишно в продължение на три години, са намалили с 35% и вероятността да развият рак на простатата.

Този ефект е на лице независимо от физическата форма, в която са били в началото на наблюдението. То започва още през 1982 г. и в него се включват над 57 хиляди мъже, които минават през регулярни тестове на физическата форма. Все пак по-голямо подобрение се наблюдава при тези, които са били в умерена физическа форма - нито спортуващи всеки ден или професионално, нито пък да не спортуват съвсем. 

Снимка 651465

Източник: iStock

Кардиореспираторната годност, която се оценява, е мярка за това колко добре сърцето и белите дробове доставят кислород до мускулите по време на тренировка. Резултатите показват, че мъжете могат да намалят риска от рак на простатата като подобрят този показател чрез дейности, които повишават сърдечната честота. Такива са например джогинг, плуване, колоездене или изкачване на планини.

Това е поредното доказателство, че без значение от възрастта и физическата форма, в която се намираме, ако положим усилия тя да се подобри, дори на пръв поглед с малко, това може значително да намали риска от развитие на рак на простатата.

Снимка 651469

Източник: iStock

Резултатите от това изследване донякъде подкрепят, но донякъде и опровергават тези от предишни научни експерименти. При някои прекалено високата физическа активност показва повишаване на риска от рак на простатата. А при други се открива, че тя може да подпомогне възстановяването при мъже, които вече са били диагностицирани, пояснява NBC News.

Лененото семе и рискът от рак на гърдата - каква е връзката

Предпазва ли лененото семе от рак на гърдата

Още една причина да го консумираме често

Безспорно редовното движение подобрява цялостното ни здравословно състояние и има положителен ефект върху намаляването на риска от развитие на различни видове рак. Но явно и тук, както при всичко останало, е добре да се придържаме към умерени дози.