Понякога любовта си отива. Просто е неизбежно. Колкото и усилия да полагаме, те понякога са напълно безсмислени. Знаем, че човекът до нас не е правилният, не сме сигурни дали още го обичаме, но въпреки това продължаваме да сме с него. Напук на себе си. Но защо?

Както за почти всяко нещо в живота ни, и за това си има научно обяснение. Разбира се, причините, поради които една връзка може да продължава да съществува, дори когато вече няма смисъл, са много - финансови взаимоотношения, общ имот, деца и други подобни битовизми.

Снимка 386520

Източник: iStock

Но за изненада или не, има още една странна причина, поради която сме готови да се жертваме. И това е алтруизмът. Дори партньорът да не ни кара да се чувстваме щастливи, сме готови да дадем още един и още един шанс, защото виждаме, че полага все някакви усилия.

Така се оказва, че е по-вероятно да останем в безсмислена връзка не толкова от егоизъм (за да не бъдем сами например), колкото по точно обратната причина. Не искаме да навредим на партньора си, да го нараним. А това колко зле ще се чувстваме, остава на заден план.

Снимка 386519

Източник: iStock

Когато звездите открият голямата любов

Когато звездите открият голямата любов

Хари и Меган, Виктория и Дейвид, Ким и Кание и още признания

Проблемът е, че нашите виждания са си наши, а половинката ни може въобще да не мисли по този начин. Ако не сме напълно наясно с неговата позиция за връзката, по-добре да насочим алтруистичните си изблици в друга посока - да помогнем на хора в нужда например. Те поне ще останат по-благодарни, пише Insider.