Новата година определено не започна по захаросания начин, по който тайничко се надявахме, че ще го направи.

Глобалното затопляне, климатичните промени и как 2020 г. за малко не се превърна в най-горещата в историята

Глобалното затопляне е продължило въпреки пандемията

Данните за 2020 г. са налични и не са никак добри...

Като оставим настрана "превземането" на Капитолия от поддръжници на Тръмп и нестихващия коронавирус (което не е никак малко), стана ясно, че глобалното затопляне не е забавило темповете си, дори през 2020 г.

Казваме дори, защото затварянето по домовете на милиони хора оказа благоприятно въздействие върху природата. И така си помислихме, че това може да се отрази положително и на климатичните промени.

Снимка 515058

Източник: iStock

Не се получи, защото стана ясно, че 2020 г. е била втората най-гореща година в историята (откакто се правят проучвания), отстъпвайки единствено на 2016 г. А глобалното затопляне знаем, че влияе зле и на животинските видове.

Един от негативните ефекти е намаляването на храната, с което северните елени в Швеция например се справят чрез увеличаване на територията, която обитават. А това ги изправя пред големи опасности, като пресичане на железопътни линии и пътища.

Снимка 515060

Източник: iStock

Според Sveriges Radio, правителството на Швеция няма да стои и да гледа безучастно как стотици елени губят живота. Ето защо в страната ще бъдат построени специални мостове, които да осигурят на елените безопасно пресичане на железопътни линии и пътища, пише The Guardian.

Големият синигер, глобалното затопляне и мрачната прогноза за изчезването на вида заради климатичните промени

Ще изчезне ли големият синигер

Нови мрачни прогнози заради климатичните промени

Северните елени са затруднени да намират лишеи, които са от основна важност за храненето им през зимните месеци. И причината се корени в глобалното затопляне.

Топлите лета помагат на лишеите да растат и да се разпространяват, но топлите зими "прецакват работата". Причината е, че вместо сняг, вали много повече дъжд.

Снимка 515059

Източник: iStock

А когато температурите паднат под нулата, се образува немалък слой лед, който пречи на елените и да подушат лишеите, и да достигнат до тях. Нещо, което не се случва в нормални условия, когато лишеите са покрити с далеч по-мека покривка от сняг.

Морските звезди, копиотрофите, глобалното затопляне и защо умират

И морските звезди едва дишат

Според учените положението е сериозно

И така северните елени разширяват територията си на търсене на храна, което неимоверно ги отвежда до пресичането на въпросните пътни артерии.