Завоевател, брилянтен тактик, който е бил запознат с изкуствата и науката - като такъв историята познава Александър Велики. Освен че иновативният му начин на мислене му носи успехи на бойното поле обаче, го отличава и в още едно нещо. А то е свързано именно с пиенето на вино, от чиято липса той никога не е страдал.

Защо калифорнийското вино е сред най-добрите в света

Защо калифорнийското вино е сред най-добрите в света

Защо така смята и Гордън Рамзи

Александър Велики обаче не е следвал начина, по който напитката се е пиела масово. Вместо да разрежда виното с вода, той му се е наслаждавал "чисто" и съответно е пил по-голямо количество. А опиянението му се твърди, че е довело до някои от по-колоритните анекдоти за него. Предполага се, че смъртта на владетеля също е свързана с количеството вино, което е пиел.

Всъщност разреждането на виното с вода е бил начинът, по който са го пиели гърците. А зя тях знаем, че са били източник на знания, култура и са били ценители на напитката. Македонците от друга страна не са следвали примера за пиене на вино на съседите си. Защо обаче е съществувала тази разлика, въпреки близостта на двата народа?

Твърди се, че това е било свързано с високомерието на гърците. Прекомерното пиене просто не е било прието в тяхната култура. На него те са гледали с презрение, тъй като са го намирали за негативна черта, присъща на варварските народи, отдалечени от границите им. С идеята да не се опияняват твърде много от вино, те са го разреждали с вода в съотношение горе-долу едно към три.

Whisky, Rum & Wine фест - 800 вида алкохолни напитки накуп отново в София

Whisky, Rum & Wine фест - 800 вида алкохолни напитки накуп отново в София

Фестивалът идва с нови изненади и специални гости

И въпреки че дори са осмивали "пияниците" в така популярните си драми и комедии, се предполага, че има още една причина гърците да са разреждали виното. И тя се крие в това, че водата по това време е била доста замърсена и с лош вкус. За да я направят по-поносима за пиене, гърците са добавяли към нея както различни подправки, които са имали подръка, така и вино, пише Tasting Table.