Кафето е неизменна част от деня на по-голямата част от хората по света. То е любима ободряваща напитка и освен че дава енергия, е и доказано полезна за здравето. Според резултатите от няколко проучвания консумацията на една до две чаши кафе на ден е свързана с по-нисък риск от инсулт и развитието на сърдечни заболявания.
Според специалистите пък има и начин дори да подсилим полезното въздействие на кофеиновата напитка. И той се крие в една изненадваща съставка, която е хем вкусна, хем достъпна и вероятно всеки има у дома си.
Свикнали сме с идеята, че кафето се допълва най-добре със захар, мляко, дори канела. Но всъщност добавката, с която здравните експерти препоръчват да свикнем да го пием, е какао.
Те обясняват, че какаото на прах, подобно на кафените зърна, съдържа флаваноли. За последните се знае, че имат противовъзпалителни ефекти, отпускат кръвоносните съдове и помагат кръвната захар да остане под контрол.
Източник: iStock
"Доказано е, че флаванолите намаляват възпалението и подобряват притока на кръв, което може да повлияе положително на здравето на сърцето и да балансира кръвното налягане", допълват специалистите.
Важно е да уточним също обаче, че какаото и шоколадът не са едно и също нещо. Какаото на прах е с по-ниско съдържание на наситени мазнини и добавена захар (стига да не е подсладено), затова е и по-полезно.
Неподсладеното обаче обикновено е леко горчиво, затова и когато го добавяме в кафето си, е добре да внимаваме с количеството. И все пак, много от него дори не ни е и нужно. За да извлечем ползите от комбинацията му с кофеиновата напитка, са ни достатъчни до една-две лъжички за целия ден.
Според допълнителните съвети на здравните експерти е добре като цяло да се въздържаме от добавянето на сметана, захар или сиропи в кафето си. Освен че в тях има много калории и допринасят за наддаването на тегло, са вредни и за сърцето, пише Well and Good.