Aston Martin не е кола, която всеки човек може да си позволи. А дори и тези, които могат, не я карат всеки ден. Въпреки това марката няма да остане по-назад в електрификацията на гамата си. Или поне такива бяха намеренията досега.

Aston Martin DB5, Джеймс Бонд, реставрацията на автомобила и обявяването му за търг на части

Да трябва да сглобиш колата на Джеймс Бонд

Изненадата на Aston Martin DB5

Оказва се обаче, че тези планове ще бъдат отложени във времето, защото Aston Martin е поредният автомобилен производител, който забавя темпото, когато стане дума за електрификация. Първоначалната идея на марката беше да пусне в продажба първия си електромобил през 2025 г., но сега разбираме, че това няма да се случи.

Оказва се, че производителят на спортни автомобили ще удължи с две година срока за пускането на първата си електрическа кола, която ще видим чак през 2027 г.

Изпълнителният директор на компанията Лорънс Строл е заявил, че Aston Martin имат готовност за пускане на електромобил, но според него вълнението около електрическите автомобили е повече политическо, отколкото водено от клиентите, пише PistonHeads.

"Говорихме с нашите дилъри, говорихме с нашите клиенти - когато имате малка мрежа, можете да комуникирате лесно, и всички казаха, че все още искат звук, все още искат миризма. Спортните модели на Aston Martin не са коли, които караме всеки ден", казва още Строл.

Ето защо за да видим първия електрически Aston Martin, ще трябва да изчакаме до 2027 г. В това време обаче компанията е подготвила няколко plug-in хибрида, като първият е суперколата Valhalla, която трябва да се появи догодина.

Строл казва още, че Aston Martin ще инвестира много повече средства в plug-in хибриди, защото смятат, че именно те ще са мостът между двигателите с вътрешно горене и изцяло електрическите автомобили.

Освен това, следващите модели на Aston Martin ще продължат да залагат на V8 двигател и на партньорството си с AMG, като ще видим и хибридна версия с V12 под капака. В същото това време автомобилният производител няма намерение да се отказва от двигателите с вътрешно горене.

Aston Martin Vantage - нова кола на сигурността във Формула 1

Единственият Aston Martin, който може да задържи Макс Верстапен зад себе си

Машината ще дебютира през уикенда в Гран при на Саудитска Арабия

"Докато ни е разрешено по закон, ние ще продължим да ги правим. Вярвам, че винаги ще има търсене, макар и да се приеме, че търсенето ще се свие", коментира Лорънс Строл.