Може и да не сме обръщали внимание, но ако си направим труда да погледнем, ще видим, че на опаковките на захарта няма срок на годност. Това означава, че продуктът сякаш е вечен и може да се използва за толкова дълъг период от време, колкото си преценим. 

Как захарта ни състарява

Как захарта ни състарява

Още една вреда от нея

За да се развали някой продукт, той обикновено бива нападнат от плесен или бактерия. И плесента, и бактерията обаче се нуждаят от кислород, най-вече от вода, за да живеят и да се размножават. Те използват т.нар. несвързана вода, която съдържат почти всички храни, за да оцеляват.

Снимка 349953

Източник: iStock

Това, което прави захарта (бяла и кафява) неподатлива на разваляне, е, че в нея няма никакво съдържание на несвързана вода. Когато бактерия или плесен попадне в захарта, тя няма как да оцелее и просто умира. 

Същото се случва и със солта. Именно поради тази причина и солта, и захарта се използват като консерванти. В чая и сушените шушулкови растения също няма несвързана вода, което отново ги предпазва от бактерии и плесен, пише Eat By Date.

Плодовете, зеленчуците и покритието, което ги предпазва от разваляне

Бъдеще без развалени плодове и зеленчуци

Едно обещаващо откритие