Истинско удоволствие е, когато имаме хубав повод, за който да отворим дълго пазена бутилка висококачествено вино. Но ако не сме я съхранявали правилно, не бива да се изненадваме, че напитката се е развалила.
Както всеки друг продукт, при определени обстоятелства и виното може да стане негодно за консумация. Но за щастие това не се случва толкова лесно.
Разбира се, всичко зависи най-вече от условията на съхранение и транспортирането до магазина, преди да стигне до масата ни. Ако виното е в контролирана среда с правилната температура, светлина и влажност, няма как да се развали от само себе си. Но в случай че е съхранявано неправилно, не е изключено да тръгне да се разваля. Естествено, това зависи и от самите нас, след като го купим.
Източник: iStock
За виното може да мислим като за плод, който достига до пика си на зрялост, преди да се развали. По този начин и виното има идеален момент, когато е перфектно за пиене. То непрекъснато отлежава, дори и след като е бутилирано. Но колкото и да се развива вкусовият му профил, понякога дори и с години, идва момент, в който то започва да губи качествата си.
Кога виното става негодно за консумиране
Три са основните издайнически признаци за вече негодното за консумиране вино: външен вид, мирис и вкус.
Първото, което може да забележим при разваленото вино, е промяна в цвета. Червените вина обикновено придобиват керемиденочервен или кафеникав оттенък, а белите - златист или дори леко кехлибарен. Утайка или мътен външен вид също подсказват, че е по-добре да не го пием.
Друга показателна характеристика е неприятната миризма, особено силна и остра такава, например на кисело и мухлясало. И накрая, последният тест е промяна във вкуса и текстурата на виното. Ако е остро и кисело, необичайно гъсто като текстура, това вероятно е признак, че може да не е било съхранявано правилно и е по-добре да не го пием, пише сайтът на Martha Stewart.