Обикновено закътана в някоя кутия в кухненския шкаф, содата за хляб е от онези продукти, които присъстват във всяко домакинство, благодарение на широката си употреба. Тя е доверен помощник не само в приготвянето на сладки и солени рецепти, но и за различни домакински задачи, включително за почистване на различни предмети и повърхности.
За да ни свърши добра работа обаче, особено в готвенето, когато разчитаме на набухващите ѝ свойства, е важно содата бикарбонат да бъде в срок на годност. А в случаите, когато не пазим опаковката ѝ, за да проверим дали е годна за употреба, лесно можем да направим тест за това с помощта на един семпъл трик.
Трикът, с който да проверим дали содата за хляб е годна за употреба
За да установим дали содата за хляб е все още в срок на годност, е достатъчно да сложим малко количество в купичка, а след това да добавим няколко капки киселинна течност, като лимонов сок или оцет например. В случай че сместа реагира бързо и започне да кипи и да се пени енергично, то това означава, че содата бикарбонат е все още ефикасна. Но ако тази реакция не се получи, то е по-добре да я заменим с нова опаковка.

Източник: iStock
Защо е важно да не използваме стара сода за хляб
Когато содата за хляб е в срок на годност, можем да бъдем сигурни, че тя ще бъде ефективна при готвене. Ако обаче сме пропуснали периода, в който да я употребим, рискуваме печивата ни да не се получат толкова леки и пухкави, колкото бихме искали.
Какъв е срокът на годност на содата за хляб
След отваряне содата за хляб има срок на годност от около шест месеца до една година. А в случай че в кухненския шкаф намерим неотворен пакет, продуктът все още може да е годен за употреба, дори ако е с изтекъл срок на годност (обикновено около 18 месеца от датата на опаковане).
Как да съхраняваме содата да хляб, за да запазим свойствата ѝ
Полезно е да знаем също, че за да запазим свойствата на содата за хляб, е необходимо да я съхраняваме правилно. Идеалните условия за това са сухо и хладно място, например в затворен кухненски шкаф, пише сайтът marthastewart.com.