Във всяка кухня се намира по някоя и друга подправка, която сме купили за конкретно ястие, решени да експериментираме с ориенталска, мексиканска или друга екзотична кухня. Често след това тя отлежава забравена до момента, в който трябва да я изхвърлим.

Taste Atlas, шарената сол и класацията за миксове от подправки, която оглави

Българската шарената сол, която целият свят обича

Нов повод за гордост

А последното не е нужно. Защото голяма част от ароматните подправки могат да се ползват и за друго. Ето някои идеи от Home Hacks.

Ароматизатор за стая

Вместо да купуваме готовите (и често пълни с химия) ароматизатори, можем да кипнем малко вода, в която да пуснем забравените розмарин, дафинов лист, карамфил или каквото друго имаме. Ароматът в дома ни ще бъде неповторим.

Снимка 659488

Източник: iStock

Безопасен инсектицид

Със затоплянето на времето ни очаква обичайното нашествие на мравки в дома. Те обаче не обичат силни аромати като мента и салвия. Затова можем да поръсим изсушените и стрити билки край праговете на вратите и местата, от които обичайно мравките влизат.

Снимка 659486

Източник: iStock

Маслена инфузия

Звучи сложно, но е лесно за изпълнение - в наливно олио от жожоба накисваме остаряла лавандула, мащерка, риган, лайка или каквато друга ароматна билка ни е останала. След като преседи шест седмици, имаме ароматно масло, което да ползваме във ваната или в аромалампата.

Текстилна боя

Куркумата, индийското орехче и канелата имат способността да боядисват тъкани. Просто ги добавяме в тенджера с вода, в която кипваме с тях желаната за оцветяване дреха.

Снимка 502674

Източник: iStock

Семена за градината

Забравили сме да ползваме навреме като подправка семена копър, кориандър, ким или анасон? Нищо не ни пречи да ги насадим в саксия и да видим дали няма сами да отгледаме бъдещата си подправка.