Добре, признаваме си: обичаме да се храним и пред телевизора, и в компанията на близки и приятели. А когато си разказваме и по някоя забавна история от ежедневието, е най-хубаво.

Оказва се обаче, че именно разсейващите фактори (като телевизия или разговор по време на хранене) карат хората, спазващи диети, да ядат повече по-късно през деня.

Снимка 474943

Източник: iStock

Учени от Университета на Съри, Великобритания, изследват група доброволки, за да оценят влиянието на различните типове разсейващи фактори на хранене. Те обаче стигат до извода, че най-вредният от всички навици е да се разхождаме насам-натам, докато се храним.

Причината е, че движението ни предразполага към преяждане по-късно през деня. Вероятно това се дължи на факта, че докато ходим, се разсейваме. И за това си има обяснение.

Снимка 474945

Източник: iStock

Когато има разсейващ фактор, който не ни позволява да се концентрираме изцяло върху ястието и върху самия процес на хранене, попадаме под ударите на автоматично ядене. Влезли в този капан, нито следим, нито отчитаме количеството храна, което току-що сме погълнали, пишат от PsyBlog.

Стомахът, храненето и златните съвети, които да спазваме

Златни съвети за здрав стомах

Какво да правим и какво - не