Ако често се оплакваме от дискомфорт и подуване, то тогава трябва да обърнем повече внимание на здравето на стомаха си. Той е потърпевш не само от храната, която консумираме ежедневно, но и от някои други наши малки и вредни навици.

А това са най-важните правила, които трябва да спазваме, за да имаме здрав стомах.

Хранене и събуждане

Т.нар. гастроколен рефлекс, който способства движението на храната в червата, е активен само сутрин. А за да избегнем запека, трябва да закусваме не по-късно от два часа след като сме станали от сън. Дори закуската да е малка, тя активира правилната функция на стомашно-чревния тракт.

Хранене и сън

Между вечерята и лягането винаги трябва да има поне три часа. Това е достатъчно време храната, която се приели, да се преработи. В противен случай може да си докараме киселини или рефлукс.

Снимка 463290

Източник: iStock

Кофеин

Кафето на гладно сутрин е един от най-големите врагове на здравия стомах. Повече от три чаши кафе или друга напитка с кофеин на ден увеличава риска и от диария. 

На масата

Позата, в която се храним, има не по-малко значение от това какво ядем. Винаги трябва да седим с изправен гръб, защото това подобрява храносмилането. Много е важно и да не се храним, докато работим, защото така в организма може да се отдели адреналин, който забавя обмяната на веществата.

Дъвчене

За доброто на нашия стомах, трябва да се храним бавно. Храната се сдъвква старателно, за да подпомогнем нейното храносмилане. Така стимулираме и отделянето на повече слюнка.

Снимка 463291

Източник: iStock

Лимон и джинджифил

Чашата гореща вода с малко лимонов сок и джинджифил сутрин на гладно е препоръчителен натурален лек срещу оплаквания като запек и стомашен дискомфорт.

Растения

Диетолозите съветват всяка седмица да консумираме 30 различни вида растителни храни - плодове, зеленчуци, билки и други. По този начин доставяме разнообразие от фибри и полезни бактерии, които подпомагат правилната чревна флора.

"Десертният стомах", сладкото и защо имаме място за него и след обилно хранене

Защо винаги имаме място за десерт

Що е то сензорно специфична ситост

Вода

Без нея не можем да живеем, а организмът ни - да функционира правилно. Ако не сме достатъчно хидратирани, балансът на полезните бактерии в стомаха се нарушава, пише Daily Mail.