През 79 г. сл. Хр. вулканът Везувий унищожил градовете, които се оказали на пътя на лавата му, включително известните Помпей и Херкулан. Само можем да си представим ужасът от сипещите се сякаш от небето разтопени скали и пепел и да се надяваме никога да не ставаме свидетели на подобен катаклизъм отново.

Но ново проучване открива неочаквано явление - изглежда мозъците на някои от жертвите са се превърнали в стъкло. При други, мозъкът се е превърнал в субстанция, подобна на сапун.

Според учените, за да се витрифицира (да се превърне в стъкло), то мозъкът трябва да е бил изложен внезапно на изключително висока температура. И наистина, според анализите на овъглените в околност дървета, температурата е била около 520 градуса по Целзий.

Снимка 463157

Източник: Petrone et al., NEJM, 2020

Жертвата е била от мъжки пол, на около 25 години. Той лежал на дървено легло, покрит с пластове пепел, в сграда с култово значение - Collegium Augustalium, за която се счита, че се е грижел.

Учените смятат, че под действието на екстремната температура мазнините в тялото на човека са се запалили, а тъканите буквално са се изпарили.

Снимка 463165

Източник: iStock

Досега никога не е откриван човешки мозък, превърнат в стъкло, а и не всички са съгласни с тази теория. Опонентите смятат, че трябва в лабораторни условия да се пресъздаде същата ситуация, за да бъде проверен резултатът и дали изобщо е възможно мозъчната тъкан да се витрифицира.