След като туристическите пътувания в Космоса съвсем скоро ще станат факт, най-логичното е там, около орбитата на Земята, да се създаде и хотел за желаещите да удължат преживяването си.

SpaceX, Inspiration4, Джаред Исакман и първата изцяло цивилна мисия в Космоса

Кой плати на Мъск за чартър до Космоса

Първият частен полет е съвсем близо

За подобни планове чуваме отдавна, а сега има и нагледна представа как би могъл да изглежда един космически хотел. Неговото име е Voyager Station, на името на космическата програма на NASA, и е разработен от Orbital Assembly Corporation - първата компания за големи космически конструкции, създадена специално за целта.

Проектът за космически хотел, който трябва да започне да се изгражда през 2025 г., за да може да започне да функционира две години по-късно (както е по план), бе представен преди дни. Подобна концепция се появява още през 50-те години на миналия век в американската космическа агенция, но явно чак сега й е дошло времето.

Снимка 521033

Източник: Twitter / Space.com

Voyager Station наподобява голям кръг, нещо като виенско колело, който ще се върти непрекъснато, за да генерира своя гравитация. Тя е жизнено важна за хората на борда на съоръжението. А тепърва ще се правят тестове колко бързо трябва да се върти то, за да се осигури достатъчна гравитация за персонала и гостите на космическия хотел.

Той ще бъде най-голямото съоръжение, създавано някога от хора в Космоса. След извършването на научните изследвания и първоначалните тестове, специален робот ще изгради рамката на хотела.

Снимка 521037

Източник: Voyager Station

Конструкцията ще бъде прототип на 61-метров гравитационен пръстен в ниска околоземна орбита, който може да се завърти, за да създаде гравитация на нивото на Марс - 40% от тази на Земята. За строителния процес най-вероятно ще се използват ракетите за многократна употреба Falcon 9 на SpaceX.

Снимка 521036

Източник: Voyager Station

Космическата станция ще бъде изградена от 24 модула, прикрепени към основната конструкция. Всеки от тях ще има различно предназначение, само размерите им са еднакви - дължина 20 метра и ширина 12 метра. Някои ще се използват за ресурси като въздух, вода и енергия.

Снимка 521035

Източник: Voyager Station

Космическият хотел ще разполага и с всички удобства, познати ни от круизните кораби - тематични ресторанти, кино, фитнес зала, барове, библиотеки, концертни и спортни зали.

AxStation, Axiom Space, Майкъл Съфредини и кога ще ходим на почивка в Космоса

Кога ще ходим на почивка в Космоса

Първият хотел в Космоса е все по-близо

Някои от помещенията могат да се използват от астронавти за научни изследвания в орбита. Други пък най-вероятно ще се предложат за продажба и така достатъчно богатите ще могат да се сдобият с вила в Космоса, предава Daily Mail.