Мечтата на мнозина, и най-вече на Илон Мъск, пътуването в Космоса да стане толкова бързо и лесно, колкото и до някоя екзотична дестинация, е все по-близо до своето сбъдване. Е, разбира се, цените за това преживяване ще са малко по-различни...

Основателят на SpaceX заяви, че планира първият изцяло цивилен полет до Космоса да се осъществи в края на тази година. Той ще бъде с капсулата Crew Dragon и ще има благотворителен характер.

Партньор на Мъск в амбициозното начинание е технологичният предприемач, милиардер и професионален пилот Джаред Исакман. Той ще финансира и ръководи мисията, носеща името Inspiration4, и ще избере трима души, които да се качат заедно с него на борда на космическия кораб, без да заплащат това доста скъпо удоволствие.

Единият от тях ще подбере сред тези, направили дарение от минимум 10 долара за St. Jude Children's Research Hospital. Самият той вече е дарил 100 милиона, но иска да събере още 200. Вторият ще е предприемач и новатор, който носи духа на промяната, избран лично от Исакман.

А третият късметлия вече е избран. Милиардерът не разкрива името му, но споменава, че е жена, медицински работник на първа линия, която като дете е била излекувана от рак. Целият списък на пътниците ще бъде оповестен през следващите седмици.

Първият полет около орбита на Земята, екипажът на който е изцяло от хора, които не са астронавти, е "важен крайъгълен камък за осигуряване на достъп до Космоса за всички", категоричен е Мъск. По-мащабната му цел обаче е да намали сериозно и разходите за космическите пътувания, което всъщност ще ги направи по-достъпни, пояснява The Verge.

Снимка 408419

Източник: Wikipedia

Капсулата Crew Dragon ще бъде изстреляна заедно с ракетата Falcon 9 от стартовата площадка на SpaceX 39A в космическия център на NASA във Флорида. Четиримата пасажери ще преминат специално обучение преди полета, за да могат да се справят сами с различни ситуации в Космоса.

Екипажът ще прекара до пет дни в капсулата с формата на жълъд, докато обикаля Земята на всеки 90 минути "по персонализирана траектория на полета". Всички параметри зависят изцяло от Исакман, а SpaceX има за задача да обезпечи технически изпълнението на мечтата му. Както се казва - който плаща, той поръчва музиката. Само че не знаем колко точно си е платил...

Компанията на Мъск вече на два пъти изстрелва хора в Космоса, но винаги досега са били обучени астронавти от NASA. Затова и мисията Inspiration4 е толкова важна и различна.

Starlink, SpaceX и как сателитите ще станат почти невидими за окото

Сателитите на Starlink - почти невидими за окото

В отговор на оплакванията

Горе-долу по същото време трябва да се проведе и друга мисия - Ax-1, която ще изпрати четирима частни астронавти до Международната космическа станция срещу 55 милиона долара. Очакваме с нетърпение и пътуването около Луната на японския милиардер Юсаку Маедзава с новата ракетна система Starship. За него обаче не се знае кога ще се осъществи.