Водата е жизненоважна, но и с нея не бива да прекаляваме, защото резултатът може да е не просто вреден за здравето ни, а направо фатален.

Водата и кога е най-полезно да я пием

Кога е най-полезно да пием вода

Шест пъти, в които не бива да пропускаме да се хидратираме

По една чаша сутрин, щом станем, преди хранене или когато сме болни, може само да ни е от полза. Но има монети, в които направо трябва да забравим за нея, или поне да не прекаляваме, ако е след тренировка. Ето ги и тях.

След стабилно хранене

Посегнем ли към чашата с вода, след като вече сме сити, резултатът ще е подут корем, болки в стомаха и нито грам ползи.

Непосредствено след тренировка

Това е най-често разпространената грешка. Въпреки силната дехидратация и неутолима жажда след интензивни физически упражнения, е най-добре както да не прекаляваме с жизненоважната течност, така и да изпием една кокосова вода или друга нейна алтернатива.

Снимка 510857

Източник: iStock

Целта е да наваксаме загубата на важни хранителни вещества като натрий и калий, например, а не да се наливаме.

След като вече сме утолили жаждата

Рядко се случва, но все пак. Свръх дозите и от водата са доста вредни. В най-лекия случай ще нарушат баланса на сол в тялото ни и ще доведат до недостиг на натрий.

Снимка 510858

Източник: iStock

За съжаление, атлетите са отличен пример и в това отношение - доказано е, че прекомерното количество от нея по време на състезание (или след това) са причинили на мнозина издуване на клетките, оттам гадене, инсулт, че и смърт даже, размахват пръст от Tips and Tricks.

Когато урината стане прозрачна

Цветът й е изключително точен радар кога да кажем "стоп". Светложълтият й цвят е добър знак, но стане ли много бледа, почти прозрачна, веднага трябва да спрем с водата.