Тичането е сред най-добрите кардио тренировки и редица фактори влияят върху ефекта от него. Вече знаем, че бягането на чист въздух е за предпочитане, като е добре да го съобразим и с биологичния ни часовник.

Ранните тренировки, вечерните упражнения и кое време от деня е най-подходящо за физическа активност

Сутрин или вечер да тренираме

Още един плюс за...

Има и още един фактор, който е от изключително значение за ефекта от тичането и на който малцина обръщат внимание.

И това е вниманието. Или практиката да се фокусираме към настоящия момент, без да даваме преценка или оценка на действията си.

Снимка 526486

Източник: iStock

"[Вниманието] отчита вашите мисли, дъха ви, усещанията в тялото ви; забелязва кога умът ви се отклонява или когато нещо ви разсейва", казва спортният психолог Анна Хенингс.

Дихателните упражнения, ползите им за здравето и как да вземем най-доброто от тях

Дихателните упражнения и ползите им за здравето

Най-лесният начин да си помогнем

Що се отнася до тичането, идеята е да развием по-дълбоки взаимоотношения с него. "Внимателният бегач" се наслаждава на настоящия момент, не следи показателите на часовника и производителността си.

"Той осъзнава въздействието на бягането върху ума, наученото от спорта и как тази информация може да бъде споделена, за да вдъхнови другите.", уточнява още инструкторът по йога Чарли Дарк.

Доказано е, че този вид тичане повишава издръжливостта и помага от пренатоварване. Според друго проучване пък намалява стреса, включително и онзи, който изпитваме, когато се конкурираме с други, и вдига самочувствието.

Снимка 526487

Източник: iStock

Специалистите препоръчват няколко трика, с помощта на които да се превърнем във "внимателен" бегач. Ето ги и тях:

Да усетим дъха ни

Фокусирането върху нашето дишане е стар трик за изостряне на вниманието. "Вдишванията и издишванията са начин да се върнете в настоящето", казва психологът Анна Хенингс, и добавя, че това умение става още по-лесно и естествено с практиката.

Тичаме със сетивата

Хенингс съветва да се фокусираме върху определени физически усещания, които идват от конкретни части на тялото ни. Като тези от движението на ръцете ни, докато бягаме. Колкото по-често правим това, толкова по-лесно ще можем да контролираме тялото ни.

Снимка 526488

Източник: iStock

Без технологии

Мнозина от бегачите обичат да записват резултата от тренировката си, като разстоянието, което са изминали, и темпото, което са постигнали. Вместо това, експертите предлагат да зарежем хронометъра поне веднъж в седмицата, за да се съсредоточим върху усещането, а не върху показателите.

Снимка 526489

Източник: iStock

Визуализиране

Един от най-мощните инструменти е извикването на мисловни образи в съзнанието, с които да подготвим ума ни за предстоящото спортно изживяване.

Инструкторът по йога Чарли Дарк понякога посвещава тренировката си на роднини или приятели, които не могат да тичат или са си отишли от този свят. Хора, които той иска да вдъхнови. "Визуализирам човека в съзнанието си и си представям, че тичам към него или че бяга до мен", казва той.

Снимка 526490

Източник: iStock

Методът STOP

Целта на този метод е да усетим или осъзнаем по-добре тялото и ума ни. Ето в какво се състои: 1. Спираме да тичаме; 2. Поемаме въздух; 3. Фокусираме вниманието ни върху ума и тялото; 4. Продължаваме да тичаме.

Спешно запазване и реанимация - методът, чрез който тялото остава “на пауза”

Възможно ли е да поставим всичко в тялото “на пауза”

Нов пробив за медицината

Същата техника за насочване на вниманието можем да приложим, докато чакаме на светофара или по време на друг вид тренировки, уточняват от Real Simple.