Ароматни, вкусни и пристрастяващи за похапване, независимо дали у дома на дивана или в киното например, често се изкушаваме от голямата купа пуканки, придружена от разхлаждаща напитка.

Полезна или вредна храна са пуканките

Полезна или вредна храна са пуканките

Всъщност, зависи от едно единствено нещо

Но макар те да са по-предпочитаният избор в сравнение с чипсовете или снаксовете, има достатъчно добри причини, заради които е добре да стоим далеч и от пуканките. И по-точно - от готовите пуканки, които се предлагат в магазина, а после "изпукваме" вкъщи в микровълновата. Ето пет причини да не ги консумираме или с коя тяхна по-добра версия да ги заместим.

Пълни са с химикали

В случай, че някога някой се е питал как цялото масло остава в пакета без да изтече, ето го и отговора. За да се предотврати това, торбичките за пуканки са покрити с перфлуороалкилови и полифлуороалкилови вещества (PFA) - синтетични химикали, често използвани в опаковките на храни. Те обаче проникват и в пуканките и съответно в тялото ни, когато ги ядем. И тъй като отнемат дълго време, за да се разградят, могат лесно да се натрупат в кръвта ни с течение на времето.

Снимка 674744

Източник: iStock

Могат да навредят на белите ни дробове

Както можем да предположим (а и не бихме сбъркали), вкусът на масло в пуканките е напълно изкуствен. Постига се чрез химическа смес, която често съдържа диацетил, който голяма част от лекарите определят като "отрова" и може да доведе до облитериращ бронхиолит. Това е състояние, при което пътищата в белите дробове се възпаляват и води до честа кашлица и задух.

Съдържат много наситени мазнини

Дори и да оставим настрана всички вредни химикали в опаковката, както и изкуствените аромати, няма как да пренебрегнем факта, че повечето пуканки за микровълнова са пълни с наситени мазнини, включително палмово масло. В някои опаковки съдържанието на наситени мазнини е до четири грама само за една порция (или около една трета от пакета). А това количество е 20 процента от препоръчителния ни дневен прием.

Снимка 674745

Източник: iStock

Съдържат и твърде много натрий

Мазните храни обикновено изискват солидно количество сол, за да ги балансират. И пуканките за микровълнова не правят изключение. Само в една порция от тях има около 250-300 mg натрий, което е приблизително 15 процента от дневната препоръчителна стойност. Предвид това едва ли има как да не ни се допие някоя газирана напитка.

Как микропластмасата е свързана с използването на микровълновата печка

Поредно проучване разкрива как микровълновата печка ни вреди

Специалистите обясняват

Също толкова лесно (а и по-здравословно) е да си ги направим сами

Добрата новина е, че можем да избегнем всички вредни химикали и да контролираме количеството наситени мазнини и натрий, които консумираме с пуканките, като просто си ги направим сами вместо да ги купуваме пакетирани в магазина. Всичко, което ни е нужно, е съд с капак, малко растително масло и непукани зърна пуканки. Лесно е и отнема приблизително същото време, което би ни било необходимо, за да отворим пакета с пуканки и да изчакаме да се изпукат в микровълновата. Освен това домашните пуканки имат и още едно предимство - можем да ги овкусим с различни подправки и миксове по наш вкус, пише Delish.