Няма спор, че витамин С е най-популярният и използван витамин. Посягаме към него най-вече в сезоните на настинки и грипове и разчитаме на него да засили имунитета ни. Намираме го и в повечето плодове и зеленчуци, не само под формата на хранителна добавка.

А последно време витамин С успя да си проправи път и в грижата за кожата на лицето, при това доста успешно. За популяризирането му като начин да изглеждаме по-млади и свежи си има и конкретни причини.

Вече можем да намерим все повече продукти с витамин С, като най-разпространени са серумите. Те имат концентрирана формула и гарантират почти моментален ефект. Заедно със слънцезащитата и ретинола, много дерматолози ги смятат за основополагащи в грижата за кожата.

Снимка 462406

Източник: iStock

Най-голямата сила на витамин С е неговият антиоксидантен ефект. Той се усеща както от организма, така и от кожата ни. И в резултат на него се наблюдава подобрение на тъмните петна, фините линии, неравномерния тен на кожата.

Чрез неутрализирането на свободните радикали, витаминът забавя процеса на стареене на кожата и тя изглежда по-младежки красива. Предотвратява се или се намалява увреждането на кожните клетки.

Повишава и здравината на кожата, регулирайки нивата на колаген в нея. Производството на меланин също се регулира, но в посока минимизиране, което води до изравняване на тена, пише InStyle.

Сухият въздух, антиоксидантите, диетата и сухата кожа през зимата

Как да се справим със сухата кожа през зимата

Бързи трикове на помощ

Дерматолозите препоръчват употребата на продукти с витамин С сутрин, за да можем вечер да използваме такива с ретинол и киселини.