Неведнъж сме чували, че красотата идва отвътре. И този израз е напълно верен, защото здравето ни и храната, която консумираме, оказват пряко влияние на начина, по който изглеждаме.

Ако искаме да смe по-дълго млади и красиви, не е задължително да прибягваме до скъпи козметични продукти. В пъти по-евтино и ефикасно е да се запасим с нужните на кожата ни вещества чрез храненето. И ползите със сигурност не се ограничават до по-малко бръчки и торбички под очите.

Двете основни и задължителни правила са да пием много вода и да избягваме захарта. Ето кои са и витамините и минералите, от които се нуждаем, също и как да си ги набавяме в ежедневието.

Снимка 437479

Източник: iStock

Витамин А

Осигурява по-младежки вид на кожата ни за по-дълго, защото стимулира функцията й да се регенерира. Освен за кожата, е полезен за зрението, имунитета и репродуктивните способности. Можем да го намерим в рибата, яйцата, телешкото и млечните продукти, както и в спанака, морковите и сладките картофи.

Витамин В12

Помага да се запази еластичността на кожата, ключов е за обмяната на веществата във всяка клетка от тялото и има важна роля за това как се абсорбира протеина. Важен е и за нервната система и производството на червени кръвни клетки. Можем да го намерим в месото, яйцата и млечните продукти.

Витамин С

Един от най-популярните витамини е силен антиоксидант, който има важна роля в производството на колаген. С времето неговото количество в кожата намалява, което води и до остаряването. Но консумацията на храни, богати на витамин С, ни гарантират по-млада кожа за по-дълго. Да живеят плодовете и зеленчуците!

Снимка 437478

Източник: iStock

Витамин D

Помага за регулирането на количествата калций и фосфат в организма, както и за борбата с възпаленията. Недостигът му води до акне, проблеми с костите и мускулите, а консумацията на храни с витамин D ще ни помогне да забравим за пъпките и черните точки. Той се добавя допълнително в редица обогатени продукти. И да не забравяме дневната доза слънчеви лъчи.

Витамин Е

Той поддържа очите и кожата ни здрави, като придава и допълнителен блясък на лицето. Не само подпомага за запазването на добрия вид на кожата зa по-дълго, но и антиоксидантното му действие се бори с образуването на белези. Можем да го намерим в бадеми, слънчогледови семки, авокадо и сьомга, пише Daily Mail.

Снимка 437480

Източник: iStock

Витамин К

Не толкова популярен, но много важен зa кожата. Помага за съсирването на кръвта, а оттам зa по-бързото зарастване на всякакви рани и избледняване на белези и тъмни кръгове, които определено не са красиви. Съдържа се в зелето, боровинките, черния дроб и млечните продукти.

Цинк

Ако страдаме от акне, задължително трябва да си набавяме достатъчно количество от това вещество. Съдържа се предимно в месото и млечните продукти.

Нектарините и как помагат при грижата за кожата

Ползите от яденето на нектарини

Не само вкусни, но и много здравословни

Омега 3, 6 и 9

Мастните киселини са от съществено значение за функционирането на всички клетки в организма. Тъй като тялото ни не може да ги произвежда, трябва да си ги набавяме допълнително. Подпомагат еластичността на кожата и задържането на влага в нея. Затова трябва често да похапваме мазни риби и семена.