Виното ни е любим избор за алкохолна напитка - червено през зимата и бяло или розе, когато стане топло. Но ако спазваме определена диета и следим колко калории приемаме, вероятно се питаме доколко то се вписва в нашето ежедневие и колко от него можем да си позволим, без да прегрешим.
Алкохолът има лошата слава на източник на празни калории, затова и фитнес маниаците го избягват. Но когато говорим конкретно за виното, добрата новина е, че то e някъде в златната среда.
Калориите зависят най-вече от процентното съдържание на алкохол, както и от въглехидратите в състава му. Затова по-тежките червени вина ги имат в повече. Същото важи и за тези от по-сладки сортове, в които има повече естествени захари.
Източник: iStock
За съжаление, някои производители добавят и допълнителна захар към винената напитка, което не само я прави калорийна бомба, но и на следващия ден нищо чудно да ни боли главата.
Средно една чаша вино съдържа около 120 калории, а по-сладките - около 165. Някои десертни вина обаче може да имат до двойно повече калории. Това най-вероятно не е упоменато на етикета, затова е добре да се придържаме към една чаша дневно, за да нямаме след това угризения на съвестта.
Източник: iStock
Виното попада в средата по калорийно съдържание в сравнение с други алкохолни напитки. 40-градусовите питиета, като водка, джин и уиски, са първенци по брой калории в чаша, а под виното остава бирата, като пак много зависи от вида й и алкохолното съдържание, предава Medical News Today.