Не знаем дали е някаква мода, дълбоко осъзнато решение или нещо друго, но знаем, че никак не са малко хората, които решават да се откажат от животинските продукти.

Сексът, веганите, месоядните и представителите на коя група са по-активни в леглото

Завидният сексуален живот на веганите

Как храненето се отразява на палавите забавления

Много проучвания непрекъснато доказват ползите за здравето от растителната диета, дори и върху сексуалния живот.

И докато плюсчетата в списъка непрекъснато се увеличават, учени от Оксфордския университет публикуваха резултатите от най-мащабното проучване за рисковете от фрактури при хора с различни хранителни навици.

Снимка 506696

Източник: iStock

В изследването участват близо 55 хиляди британци. Участниците са разделени на четири групи:  хора, които ядат месо, хора, които ядат риба (пескатарианци), вегетарианци (без месо и риба, но с яйца и млечни продукти) и вегани (никакви животински продукти). Всички те са помолени да отговорят на въпроси, свързани с храненето, социално-демографските характеристики, начина на живот и медицинската си история.

Изводите на учените са, че веганите и вегетарианците може да са изложени на по-висок риск от фрактури на костите, пише CNN.

Снимка 506697

Източник: iStock

Счупванията в зряла и в по-напреднала възраст са често срещани, но проучвания показват, че хората, които се лишават от месо, имат по-ниска костна минерална плътност. Фактори като нисък индекс на телесна маса, слаба физическа активност и неадекватен прием на калций и протеини могат да направят костите още по-податливи на фрактури.

Ариана Гранде, Майли Сайръс, Бионсе и защо има много повече вегани жени

Защо повечето вегани са жени

Любопитно проучване

В сравнение с хората, които ядат месо, веганите, които приемат по-малко калций и протеини, имат и 43% по-висок риск от костни фрактури навсякъде по тялото. При вегетарианците и пескатарианците рискът от фрактури на тазобедрената става също е по-висок в сравнение с този при месоядните. 

Резултатите от изследването са публикувани в списание BMC Medicine.