Често говорим за това колко е важно редовно да сменяме завивките и те да бъдат от качествен материал. Но май забравяме какво значение за часовете, които прекарваме в леглото, има и възглавницата.

Ако ни е трудно да заспиваме, въртим се дълго вечер, а сутрин се будим по-скоро уморени, отколкото отпочинали, вероятно е време да сменим възглавницата си. Разбира се, може не тя да е основният причинител на дискомфорта и недоспиването, но е добре да пробваме дали нейната смяна няма да промени нещата.

Снимка 414524

Източник: iStock

Според експерти, възглавниците трябва да се сменят на всеки три години, за да осигуряват необходимото удобство. Разбира се, това важи, ако не сме си купили най-евтините възможни, които вероятно и след година вече са загубили и форма, и качества. Защото с времето те стават все по-тънки и е трудно да ни предоставят опората, която ни е необходима.

Всеки предпочита различен тип възглавница - по-мека, по-твърда, ергономична, охлаждаща, а разнообразието и на пазара е наистина голямо. Но това, с което е най-важно да съобразим избора си, е позицията, в която спим.

Снимка 414523

Източник: iStock

Спане по гръб - добре е да заложим на мека възглавница, която дава опора на врата, но и не го повдига прекалено много, за да бъдем в неудобна позиция.

Настрани - ако спим на една страна, ни трябва по-висока възглавница, която да поддържа гръбнака на врата в правилната позиция. Може да сложим и възглавница между коленете си, за да избегнем възможността от болки в кръста.

Сънят, безсънието, приспивателните и една нова индустрия за милиарди

Как сънят се превърна в индустрия

Ето кой печели на наш гръб

Различни позиции - ако трудно си намираме място и сменяме позите на сън по безброй пъти на нощ, трудно ще изберем правилната възглавница. Най-добре да заложим на средно твърда и висока, пише Daily Mail.