Всеки от нас има малки навици, до които прибягва, когато е нервен, отегчен, уморен - някои потропват с нокти по масата, други клатят нервно крака, трети си играят с косата си. Последното е доста често срещано, но може да е симптом и на нещо по-сериозно.

Снимка 519501

Източник: iStock

Да навиваш кичур коса около пръста си настойчиво със сигурност не се отразява добре на косата - освен че се цапа, тя може да се накъса, да започне да "цъфти" и дори да капе, ако прекаляваме с този навик.

Макар да се среща доста при децата, подобно поведение при възрастните може да е симптом на тревожност, твърдят от Healthline. Особено ако се засилва и достига почти маниакална повтаряемост в ситуации, когато сме обзети от натрапливи мисли и притеснения.

Снимка 519500

Източник: iStock

Когато имаме подобни съмнения, най-добре да посетим терапевт поне за консултация. Ако сме решили да се справим сами с досадния навик, има няколко начина: да си поставим за цел да осъзнаваме кога започваме играта с косата и да я прекратим; да намалим кофеина и сладкото; да намерим други начини за успокоение като медитация или разходка.