Вече е това време от годината, когато тихото небе е изпълнено с досадно бръмчене. Учените прогнозират, че сезонът на комарите ще бъде "много лош", предупреждавайки за увеличаване на заболяванията, пренасяни от насекоми. Докато има спрейове и кремове, които ни помагат да се защитим от вредителите, друг метод се свежда до цвета на дрехите, които носим.

Комарите и новото изследване, което обяснява защо някои хора са по-податливи на ухапвания от други

Наистина ли някои хора привличат комарите повече

Ново изследване дава отговора

Екип от университета на Вашингтон открива, че червеният, оранжевият, черният и синьо-зеленият цвят привличат комарите. Джефри Рифел, професор по биология във Вашингтонския университет, казва в изявление: "Един от най-честите въпроси, които ми задават, е: "Какво мога да направя, за да спра комарите да ме хапят?" Преди казвах, че има три основни признака, които привличат комарите: вашият дъх, вашата пот и температурата на вашата кожа. В това проучване открихме четвърти: червеният цвят, който може да бъде открит не само върху дрехите ви, но и в кожата на всеки."

Изследването е извършено с наблюдаване на поведението на женски комари Aedes aegypti. Учените наблюдават насекомите в миниатюрна камера, изпълвана с обонятелни или визуални дразнители, като цветна точка или човешка ръка.

Снимка 666747

Източник: iStock

Без обонятелен стимул комарите пренебрегват точката или ръката. При добавянето на въглероден диоксид те се насочват към точките, ако са червени, оранжеви, черни или синьо-зелени, но избягват зелените, сините и лилавите.

Комари, денга треска, зика треска и защо насекомите са привлечени от вече заразени с вируса хора

Голямата изненада на комарите

Как надушват денга и зика

Хората издишват въглероден диоксид, който комарите помирисват. Експериментът показа, че при наличие на този газ, очите на комарите предпочитат някои дължини на вълните във визуалния спектър.

Снимка 666744

Източник: iStock

Както при всички видове комари, само женските от A. aegypti пият кръв. Daily Mail припомня, че ухапванията им могат да пренесат денга, жълта треска, чикунгуня и зика, които в някои случаи водят до смърт.