Сингапур направи крачка и одобри 16 вида насекоми като безопасни за консумация от човека. Сингапурската агенция по храните (SFA) включва щурци, личинки, ларви на молци и един вид медоносна пчела. Агенцията казва, че е взела това решение просто защото индустрията за насекоми е "зараждаща се и насекомите са нов хранителен продукт".
Решението на Сингапур идва, когато Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие (FAO) продължава да насърчава консумацията на насекоми като екологичен начин да получим протеини в диетата си - както за хората, така и за добитъка им.
Кои са видовете, предназначени за консумация от човека
Сингапур е одобрилa 16 вида насекоми в различни фази на растеж. Във възрастен стадий са четири вида щурци, два вида скакалци и медоносна пчела. В стадий на ларва има три вида брашнени червеи, бяла личинка и личинка на гигантски бръмбар носорог, както и два вида молци. Копринените молци и копринените буби (различни стадии на един и същи вид) могат да се консумират според указанията.

Източник: iStock
"Наистина е удивително да видим, че сега имат толкова голям списък от видове, които са одобрени за консумация от човека", казва пред Guardian Скай Блекбърн, австралийски ентомолог и хранителен учен, който се застъпва за консумацията на насекоми и продава продукти на основата на насекоми. "Това наистина показва, че Сингапур е малко по-отворен, отколкото си мислехме, че ще бъде към ядливите насекоми".
Суши с добавки от копринени буби, някой да иска
Верига ресторанти в Сингапур, наречена House of Seafood, вече се подготвя да сервира 30 ястия от насекоми, съобщава Straits Times, включително суши, гарнирано с копринени буби и щурци, солен яйчен рак със суперчервеи и Minty Meatball Mayhem: кюфтета, покрити с червеи.

Източник: iStock
Сред продуктите от насекоми, които сингапурските власти казват, че могат да бъдат внасяни, са: масло от насекоми, сурови тестени изделия с насекоми като добавена съставка, шоколад и други сладкарски изделия, съдържащи не повече от 20% насекоми, осолени, саламурани, пушени и сушени пчелни ларви, маринован бръмбар личинка и какавида на копринена буба.
Блекбърн казва, че едно от нещата, които са обнадеждаващи за списъка на Сингапур, е, че той включва видове, които все още не се отглеждат за консумация с търговска цел, включително европейската медоносна пчела и гигантския бръмбар носорог.
Къде другате хората ядат насекоми
2205 вида насекоми се ядат в 128 страни по света, според проучване, публикувано тази година в списание Scientific Reports. Повечето от тези видове са в азиатските страни, следвани от Мексико и африканските страни.
В Тайланд, Индия, Демократична република Конго и Китай се консумират стотици видове насекоми, като Бразилия, Япония и Камерун ядат по 100 или повече вида.

Източник: iStock
Сингапурските готвачи ще могат да внасят много креативни рецепти за насекоми от цял свят, където те се сервират дълбоко пържени, на пръчици, в нудели, в маргарити, в аранчини, в консерва или по друг начин. Продуктите от насекоми се продават по целия свят в ресторанти, пазари, супермаркети и от вендинг машини.
ЕС е в процес на одобряване на повече насекоми като това, което нарича "нов източник на храна", но към днешна дата е одобрил само четири. Австралия е одобрила само три вида - щурец и два вида брашнен червей досега, като "ненови, нетрадиционни" хранителни източници.