От години вече се говори, че някои хора са по-примамливи за комарите от други. Ново проучване обаче слага край на предположенията и доказва дали наистина има причина някои хора да страдат повече от ухапванията на тези неприятни летни насекоми.

Комари, денга треска, зика треска и защо насекомите са привлечени от вече заразени с вируса хора

Голямата изненада на комарите

Как надушват денга и зика

Резултатите от проучването са публикувани съвсем наскоро, на 18 октомври, пише People. То се е провело през последните няколко месеца и е включвало 64 участници. Според заключението телесната миризма на човек играе голяма роля при вероятността комарът да ухапе.

Учените уточняват, че миризмата на човека е изградена от различни химични съединения. Благодарение на това свое знание, както и на изследването, те са забелязали конкретен модел. Хората с кожа, която произвежда по-високи нива на карбоксилна киселина, е значително по-вероятно да бъдат ухапани от комар, в сравнение с тези, които произвеждат по-малко от същата киселина.

Снимка 592240

Източник: iStock

За да се стигне до това наблюдение, участниците в проучването е трябвало за шест часа да носят найлонови ръкавици, които да попият от индивидуалната човешка миризма. След като ръкавиците са били нарязани на парчета и поставени в контейнери заедно с женски комари от вида Aedes aegypti, учените са наблюдавали реакцията на насекомите към миризмата.

Освен че хората с кожа, която отделя по-високи нива на карбоксилна киселина, са по-податливи на ухапвания от комари, изследователите отбелязват и още нещо. Според тях нивата на произведената киселина не се променят с времето, дори ако диетата или навиците на човек се променят.

Комарите, степента на сърбеж при различните хора и ролята на имунната система в това

Ухапванията от комари - защо някои ги сърби повече от други

При всеки по различен начин

Това е колкото добра новина за едни, толкова и лоша за други. В случай че комарите досега са ни харесвали "за мезе", то най-вероятно те ще продължават да ни избират за жертва на ухапванията си и занапред.