На 10 октомври отбелязваме Световния ден на психичното здраве. За първи път е честван през 1992 г. по инициатива на генералния секретар на Световната федерация по психично здраве Ричард Хънтър.

Ирмена Чичикова за "Тревожност" - новият сериал на БНТ за психичното здраве на българите

Ирмена Чичикова за "Тревожност" - новият сериал на БНТ за психичното здраве на българите

"Всяка следваща роля е най-трудната, което е най-хубавото чувство."

Според календара на ООН фокусът за 2024 г. е психичното здраве на работното място. В България обаче голяма част от инициативите ще са посветени на зачестилата употреба на психоактивни вещества от подрастващите.

"Поради все по-забързаният начин на живот зависимостите се превръщат в част от ежедневните заплахи сред подрастващите, техните родители, близки и приятели. Най-уязвими са представителите до 19-годишна възраст. Зависимостите са пандемията на нашето съвремие, както сред подрастващите, така и сред възрастните индивиди. Актуалните данни сочат, че всеки ден техният брой нараства", пишат на сайта си Столична районна здравна инспекция.

Снимка 685964

Източник: iStock

Общинският съвет по наркотични вещества във Видин организира няколко събития. В регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" ще бъде изнесена лекция "Грижа за доброто психично здраве. Упражнения за психично здраве". В Центъра за обществена подкрепа пък ще се обсъждат стиловете родителско възпитание и психичното здраве на родителите.

Още на 8 октомври пък във Велико Търново се състоя обучение с участието на Милена Петрова - председател на "Фондация за живота", член на УС на "Българска асоциация на специалистите по зависимости" и експерт с дългогодишен опит в областта на рехабилитацията на зависимости.

Снимка 631980

Източник: iStock

Д-р Анета Мишева от медицински център "Аркус Медикус" във Велико Търново пък ще извършва безплатни тестове за тревожност и депресия.

В Добрич, Силистра, Казанлък, Кърджали и на други места в България Световният ден на психичното здраве също се отбелязва с различни активности. Честването му дава възможност на всички специалисти в тази област да привлекат вниманието към темата и да популяризират идеята, че грижата за психическото здраве е също толкова важна, колкото тази за физическото.