Комарите са особено придирчиви по отношение на това от кого да се нахранят - гъмжат около някои хора, докато напълно избягват други. И се оказва, че някои вирусни инфекции ни правят особено привлекателни за малките кръвопийци.

Ново проучване установява, че заразяването с вирус като денга или зика ни кара да миришем приятно за комарите - летящите носители на тези инфекции.

Веднъж заразени, отделяме съединение, което привлича комарите и ги кара да хапят своите гостоприемници, да смучат кръвта им и да пренасят вируса на следващата си жертва, според изследване, публикувано в списание Cell.

Bug Bite Thing - устройството, което ни помага да се справим с ухапвания от комари и други насекоми

Джаджата, която помага да се справим с ухапванията на комарите

Ефективна и срещу редица други насекоми

"Комарите трябва активно да търсят и да се хранят със заразен гостоприемник, за да придобият инфекциозни вирусни частици. Впоследствие вирусите установяват инфекция в комарите, като по този начин им позволяват да предават вируси на следващите гостоприемници чрез хранене с кръв", казва водещият автор Гонг Ченг, имунолог от университета Цинхуа в Пекин.

Преносители на смъртоносни болести

Не е тайна, че комарите освен неприятни и досадни, могат да бъдат и опасни преносители на болести, особено в тропическите региони. Сред инфекциите, разпространявани от комарите, са флавивирусите - семейство, което включва денга, зика, японски енцефалит и жълта треска. Само денга засяга над 50 милиона души всяка година, което води до приблизително 20 хиляди смъртни случая.

Снимка 579907

Източник: iStock

"Тези вируси обаче трябва непрекъснато да се поглъщат от комари и човешки гостоприемници, за да се разпространят и оцелеят", каза професор Ченг.

Химичен коктейл

Комарите разчитат на обонянието си, за да намерят следващото си хранене, а предишни проучвания са установили, че маларийните инфекции - друга болест, пренасяна от комари - могат да променят миризмата на хората, правейки ни по-привлекателни за насекомите.

Както при маларията, комарите очевидно за привлчени и от миризмата на заразените с денга и зика, затова научният екип се опитва да разбере какви химикали правят болните актрактивни за комарите. 

Те откриват необичайно високи нива на 20 съединения сред заразени със зика и денга. След това екипът излага комарите на всяко съединение и измерва електрическата активност в техните антени, за да види на кое реагират най-много.

Снимка 579905

Източник: iStock

Три от тези съединения - ацетофенон, деканал и стирен - предизвикват най-силните реакции в антените на комарите.От трите обаче, най-големият магнит за комарите се оказва ацетофенонът - съединение, което се среща естествено в ябълките, сиренето и говеждото.

Микроби, произвеждащи миризма

Но откъде идва този приятно миришещ химикал? Изследователите подозират, че ацетофенонът се произвежда от бактерии, живеещи върху кожата на заразените, установявайки, че вирусната инфекция всъщност може да промени състава на кожните бактерии.

Снимка 579904

Източник: iStock

Генетичните анализи разкриват, че когато вирусите на денга или зика нахлуят в своя гостоприемник, те потискат експресията на антимикробен протеин, наречен RELMα, който обикновено поддържа микробиома на кожата в баланс. Когато този протеин е блокиран от вирусна инфекция, бактериите Bacillus се разпространяват като горски пожар по кожата и произвеждат повече ацетофенон, привличащ комарите. Това от своя страна създава порочен цикъл на инфекция.

"Това явление улеснява комарите активно да търсят, локализират и да се хранят със заразените гостоприемници, за да придобият вируса", посочва професор Ченг..

Може ли да се прекъсне цикълът

След като учените разбрат какво прави заразените с денга и зика толкова вкусни за комарите, те искат да видят дали има начин да се намали количеството ацетофенон, който отделят. Затова се обръщат към изотретиноин - производно на витамин А, което обикновено се използва в лекарства за акне.

Снимка 573768

Източник: iStock

Следващите стъпки за професор Ченг и неговия екип са да определят точно рецепторите, които позволяват на комарите да надушват ацетофенон и да нокаутират гените, свързани с тях. Ако комарите не могат да помиришат ацетофенона, за който жадуват, е по-малко вероятно да ухапят заразени пациенти и да разпространят вируса по-нататък.

Изследователите планират да изпробват изотретиноин при пациенти с денга в Малайзия по-късно тази година, за да видят дали може да помогне за прекъсване на цикъла на инфекцията, отбелязват от ABC News

Liv - интелигентната система срещу комари на Thermacell

Комарите си намериха майстора това лято

Интелигентна система за борба с досадните насекоми

"Надяваме се да предоставим стратегия за контрол на болестта", заключва професор Ченг.