В сезона на тиквите няма как да не се възползваме максимално от тях. Защото са супер вкусни и безкрайно полезни. Още повече че съвсем скоро всички ще дълбаем фенери за Хелоуин.

Хелоуин, COVID-19 и ще провали ли пандемията празника на децата

Ще минем ли без „Лакомство или пакост“ на Хелоуин

Какви са препоръките на здравните власти

Много полезни са и техните семки, които често изхвърляме, след като издълбаем и почистим тиквата. А не бива. Защото те също носят многобройни ползи за здравето.

Една четвърт чаша тиквени семки или около 30 грама, ни осигуряват около 150 калории, 15 грама здравословни мазнини, само няколко грама въглехидрати и впечатляващите 8 до 10 г растителни протеини. Ето няколко причини да ядем тиквени семки и лесни начини, чрез които ги включим в менюто си.

Високо съдържание на магнезий и други минерали

Тиквените семки са добър източник на магнезий, манган, желязо, цинк и мед. Магнезият помага за подобряване на настроението и съня, докато манганът играе роля в производството на колаген и се грижи за здравето на кожата и костите. Желязото и медта осигуряват енергия, а желязото също така се грижи за транспортирането на кислород до клетките. Цинкът поддържа имунитета, здравето на кожата и зрението.

Само една порция тиквени семки може да осигури 14 до 42% от дневната доза на тези важни хранителни вещества.

Снимка 500690

Източник: iStock

Високо съдържание на антиоксиданти

В допълнение към минералите, тези мощни семена са пълни и с антиоксиданти, включително каротеноиди и витамин Е. Освен че намаляват възпалението, антиоксидантите помагат да се забави преждевременното стареене.

Полезни мазнини

Тиквените семки са един от най-добрите източници на растителни омега-3 мастни киселини, наречени алфа-линоленова киселина или ALA. Те ни предпазват от сърдечно-съдови заболявания, понижават риск от втвърдяване (склерозиране) на артериите и имат противовъзпалителни свойства.

Контролират кръвната захар

Освен че имат ниско съдържание на въглехидрати и са добър източник на растителни протеини, изследванията показват, че тиквените семки предпазват от диабет тип 2 и намаляват усложненията от болестта. Те регулират инсулина и защитават органите от последиците от диабета.

Снимка 500695

Източник: iStock

В помощ на имунната система

В допълнение към цинка и желязото в тиквените семки, които са жизненоважни за имунната функция, те ни помагат да се борим с бактериите и вирусите. Рядко са причина и за алергии или непоносимост.

Важни са мъжкото здраве

Изследванията показват, че както тиквените семки, така и тиквеното масло помагат за защита на здравето на простатата. Съдържанието на цинк в семената може също да подпомогне мъжката плодовитост, тъй като ниските нива на цинк са свързани с понижено качество на сперматозоидите, пише Health.

Как да ядем повече тиквени семки

А най-хубавото е, че те много вкусни и можем да ги поръсим почти върху всичко. Вариантите са много - в закуската с овесени ядки или върху сандвич с авокадо. Върху салатата със свежи или варени зеленчуци или пък в супата, ще бъдат чудесен хрупкав елемент. Вписват се идеално в пълнозърнестите хлябове, а за десертите, да не говорим.