Въпреки че не е българска традиция, в последните години и у нас свикнахме вечерта на 31 октомври да отваряме вратите на маскирани деца, облечени в страшни костюми и викащи задължителното „Лакомство или пакост“.

Хелоуин, оранжевото, черното и защо това са цветовете на празника

Защо цветовете на Хелоуин са черно и оранжево

Келтите са го измислили

По всичко изглежда, че тази година Хелоуин няма да протече по традиционния начин. От Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ вече дадоха първите си препоръки за празника и те са доста обезкуражаващи за децата.

Те призовават американците да си останат по домовете вечерта на 31 октомври и да се откажат от традиционното отбелязване на празника. „Много характерни дейности за Хелоуин могат да бъдат с висок риск за разпространение на вируса", посочват от Центъра, като обръщат внимание и на някои по-безопасни, алтернативни начина за участие в Хелоуин, на които хората да обърнат внимание.

Снимка 497528

Източник: iStock

С нисък риск от разпространение на вируса са издълбаването на тикви и декориране на дома. Децата могат си направят виртуалните конкурси за костюми или да организират филмова вечер с членовете на домакинството.

Родителите обаче трябва да забранят на децата си да правят партитата с костюми на закрито и да обикалят съседите. 

Шон Ходжинс и Хелоуин маската, която може да е всичко

Перфектната маска за Хелоуин

Маската, която може да се превърне във всичко

И със сигурност никой не трябва да си мисли, че ако се маскира за Хелоуин, по този начин заменя маската, която предпазва от коронавируса, пише CNN, като цитира препоръките на Центъра за контрол и превенция на заболяванията.