Добита чрез дестилация на ферментирал сок от растението синьо агаве, текилата може и да датира от XVII век, но историята й придобива широка популярност в САЩ чак през 70-те години на миналия век.

Текила, трипъл сек, Black Magic Margarita и как да си приготвим хелоуински коктейл

Най-зловещият коктейл

Хелоуин го призовава

Оттогава индустрията се развива много, благодарение на по-качественото производство и на хората, които започнаха да продават алкохола като символ на духа на Мексико.

Със създаването на коктейл барове само с текила и възхода на известни марки текила, духът бързо се превърна в синоним на изисканост. Като се има предвид популярността и наличието на качествените текили, не е изненадващо, че алкохолната напитка става все по-популярна. Дори и в Европа.

Подобно на виното и други спиртни напитки, текилата също изисква специална чаша, за да се оцени по-добре нейният цвят, аромат и вкус.

И това далеч не е шот чашката. Най-подходяща всъщност е чашата за шампанско. А причината е проста. Предвид удължената и понякога заострена форма на чашата, докато се налива текилата, повече кислород влиза в контакт с алкохола, като по този начин привлича повече аромати към ръба на чашата.

Аерирането дори омекотява алкохола, което прави отпиването по-приятно. Освен това плодовите, флорални, тревисти, земни и пикантни нотки от агавето се усещат по-лесно.

Снимка 594467

Източник: iStock

Тъй като пиенето на алкохолни напитки също е мултисензорно изживяване, Food & Wine споделят, че използването на чаша за шампанско подобрява естетиката и сигнализира на пиещите, че този алкохол е създаден, за да му се наслаждаваме бавно, а не да го похабяваме, като пием на екс.

Грешките, които допускаме като купуваме, поръчваме и пием текила

Опознай текилата, за да я обикнеш

Как се пие текила по мексикански

Ако искаме наистина да извлечем максимума от дегустацията на текила, има още една тънкост при пиенето.

След като сипем, препоръчва се да завъртим чашата и леко да я наклоним, за да оценим аромата на напитката. Правим го, преди да отпием глътка, за да подготвим небцето си. Следва малка глътка с бавен дъх и свити устни.

След като преглътнем, си даваме време да помислим кои вкусове са най-изявени и какво наистина ни впечатлява в текилата.