Добита чрез дестилация на ферментирал сок от растението синьо агаве, текилата може и да датира от XVII век, но историята й придобива широка популярност в САЩ чак през 70-те години на миналия век.
Оттогава индустрията се развива много, благодарение на по-качественото производство и на хората, които започнаха да продават алкохола като символ на духа на Мексико.
Със създаването на коктейл барове само с текила и възхода на известни марки текила, духът бързо се превърна в синоним на изисканост. Като се има предвид популярността и наличието на качествените текили, не е изненадващо, че алкохолната напитка става все по-популярна. Дори и в Европа.
Подобно на виното и други спиртни напитки, текилата също изисква специална чаша, за да се оцени по-добре нейният цвят, аромат и вкус.
И това далеч не е шот чашката. Най-подходяща всъщност е чашата за шампанско. А причината е проста. Предвид удължената и понякога заострена форма на чашата, докато се налива текилата, повече кислород влиза в контакт с алкохола, като по този начин привлича повече аромати към ръба на чашата.
Аерирането дори омекотява алкохола, което прави отпиването по-приятно. Освен това плодовите, флорални, тревисти, земни и пикантни нотки от агавето се усещат по-лесно.
Източник: iStock
Тъй като пиенето на алкохолни напитки също е мултисензорно изживяване, Food & Wine споделят, че използването на чаша за шампанско подобрява естетиката и сигнализира на пиещите, че този алкохол е създаден, за да му се наслаждаваме бавно, а не да го похабяваме, като пием на екс.
Ако искаме наистина да извлечем максимума от дегустацията на текила, има още една тънкост при пиенето.
След като сипем, препоръчва се да завъртим чашата и леко да я наклоним, за да оценим аромата на напитката. Правим го, преди да отпием глътка, за да подготвим небцето си. Следва малка глътка с бавен дъх и свити устни.
След като преглътнем, си даваме време да помислим кои вкусове са най-изявени и какво наистина ни впечатлява в текилата.