Taste Atlas е проект, който издирва традиционни храни, напитки и местни продукти и ги показва на интерактивна карта на света. Той е дело на хърватина Матиа Бабич, който вярва, че хората все повече искат да опитват местна храна, приготвена от уникални локални продукти.

Taste Atlas, шарената сол и класацията за миксове от подправки, която оглави

Българската шарената сол, която целият свят обича

Нов повод за гордост

Само преди седмица от кулинарния сайт направиха още по-популярна една традиционна родна подправка - шарената сол, която зае първото място в нова класация на Taste Atlas за най-високо оценените миксове от подправки в света.

След шарената сол, не закъсня признанието и за родната баница, която сайтът описва като най-доброто тестено изделие за 2021 г. Родната баница стана номер едно и в класацията за най-добрите закуски. 

"Баницата е традиционно българско ястие, което се приготвя чрез напластяване на листове от намаслено фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена, за да се получи простата и класическа версия на ястието. Освен с класическия пълнеж от сирене, тази баница може да се приготви с безброй различни пълнежи - както солени, така и сладки", пише TasteAtlas.

Стана Катич от "Касъл" и българската баница

Пристрастията на една американска актриса към българската баница

Отскоро в България, но вече знае

От сайтът допълват, че в България сервираме баницата най-вече на Коледа и Нова година и то с късметчета, монети или парчета хартия, но тя може да бъде закупена и като улична храна. Уточняват, че баницата се сервира като ястие за закуска, обикновено придружена с кисело мляко или боза. В същата класация попада още едно традиционно ястие - мекиците.

Снимка 561049

Източник: iStock

Интересно да се отбележи е, че българската баница изпреварва дори португалските тарталети (Паштейш де Белем), турската баклава, гръцката бугаца (гръцки вариант на баница, при която пълнежът обикновено е от кайма, сирене или сладък крем) и аржентинските емпанади, които заемат съответно второ, трето, четвърто и пето място. 

Снимка 458433

Източник: iStock

Още някои родни продукти влезнаха в челната петица на други класации в Taste Atlas. Между тях попада и българското саламурено сирене, която заема пето място при сирената за 2021 г. Шопската салата стана четвърта в класацията със салатите. Признание получи и обичаното филе Елена, което се нареди на второ място при колбасите. Що се отнася до вината, българският мавруд е трети при международните вина.

Мусака и мястото ѝ в списъка с кулинарните специалитети в Европа с най-голям въглероден отпечатък

Как българската мусака застрашава климата

Защо вкусното ястие стана трън в очите на хората

И ако наскоро британски учени оплюха вкусната ни мусака, определяйки я като опасна за климата, защото е едно от най-въглеродно интензивните кулинарни специалитети в Европа, то сега определено имаме повод да се радваме за признанието, което получиха много от родните ни продукти.