Taste Atlas е проект, който издирва традиционни храни, напитки и местни продукти и ги показва на интерактивна карта на света. Той е дело на хърватина Матиа Бабич, който вярва, че хората все повече искат да опитват местна храна, приготвена от уникални локални продукти.
Често изданието прави различни класации на най-добрите кухни и храни в света, но този път Taste Atlas успя да ни изненада, като състави и обзор на най-лошите храни в света, подреждайки топ 10 на базата на 600 000 оценки на своята платформа.
Начело на списъка
е Blodplättar - ястие, традиционно за Швеция и финландска Лапландия, което представлява нещо като палачинки от ръжено или ечемично брашно с (внимание) животинска кръв, което обикновено се сервира като гарнитура към пържен бекон, свинско месо, масло и конфитюр от боровинки.
На второ място е bocadillo de sardinas или сандвич със сардини, родом от Испания. Изненадващо, въпреки че Испания е страната на паелята, крокетите, тапас и чурос, цели три испански ястия са включени в топ 10.
Но това не е всичко...
Освен сандвичът със сардини, своето място намира и angulas a la cazuela, което е баско ястие от пикантни змиорки, както и faves a la Catalana или зелен боб, който се сервира с кървавица.
Трето място заема шведския калскров, който се състои от пица калцоне, пълнена с хамбургери (заедно с хляб, топинги и дресинги) и пържени картофи.
Ето как изглежда и топ 10 на най-лоши храни в света
- Blodplättar или Блодплатар от Финландия
- Сандвич със сардини от Испания
- Calskrove или Калстров от Швеция
- Пикантни змиорки от Испания
- Желирани змиорки от Великобритания
- Рамен бургер от САЩ
- Чапалеле от Чили
- Зелен боб с кървавица от Испания
- Thorramatur или Тораматур от Исландия
- Рибни вътрешности с кисело къри от Тайланд
Източник: iStock
Още странни предложения на масата
В класацията място намират и желираните змиорки, които са традиционно английско ястие, родило се през XVIII век, както и рамен бургерът, който се прави от нудели. Освен това там е чапалеле, което е чилийска кнедла, приготвена от варени картофи и пшенично брашно.
Thorramatur е селекция от традиционна исландска храна, състояща се главно от месни и рибни продукти, изпечени по традиционен начин, нарязани на филийки или парчета и поднесени с rúgbrauð (плътен и тъмен ръжен хляб), масло и характерната за Исландия алкохолна напитка brennivín.
На последно място е едно ястие, от Тайланд, което не сме изненадани, че попада в класацията, защото рибни вътрешности с кисело къри не ни звучат като много апетитна идея.